StoryEditor

Ďurkovskému hrozí stíhanie, rozhodne sa o jeho imunite

23.06.2011, 00:00
Poslancovi a bývalému primátorovi Bratislavy Andrejovi Ďurkovskému (na snímke) hrozí trestné stíhanie. Generálna prokuratúra včera potvrdila, že už má na stole podnet na jeho zbavenie imunity.

O tú môže prísť pre kauzu búrania Parku kultúry a oddychu v Bratislave.

V krátkom čase po sebe ide už o druhého poslanca parlamentu, o ktorom bude Generálna prokuratúra rozhodovať – v prvom prípad jej zastupujúci šéf Ladislav Tichý vrátil spis exministra výstavby Igora Štefanova (SNS) v kauze „nástenka“ na dopracovanie. Oznámil to po šiestich týždňoch. Prokuratúra aj v tomto prípade avizuje, že na rozhodnutie potrebuje čas. „Ide o právne a skutkovo náročnú vec, ktorá si vyžaduje primeraný čas na preskúmanie celého objemného spisu,“ povedala jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Ďurkovský, ktorý aj pre túto kauzu vystúpil z KDH, sa v minulosti bránil, že pri PKO konal správne.

Polícia začala v kauze PKO trestné stíhanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku ešte v januári. O vydanie exprimátora Ďurkovského na stíhanie však nepožiadala – po piatich mesiacoch tak urobila v utorok Krajská prokuratúra v Bratislave.

Bližšie informácie o kauze PKO polícia odmieta zverejniť. „Vyšetrovanie prebieha naďalej. Pri zásadnom posune so súhlasom vyšetrovateľa a prokuratúry budeme o prípade informovať,“ povedala HN hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

S Ďurkovským, ktorý je dnes nezávislým poslancom, sa nám včera skontaktovať nepodarilo. Ak Generálna prokuratúra vyhovie krajskej, o tom, či príde Ďurkovský o imunitu, bude rozhodovať parlament. Koalícia, ktorej súčasťou bol ešte nedávno aj Ďurkovský, by s tým zrejme súhlasila. Proti nie sú ani jeho bývalí kolegovia z KDH. „Doteraz sme vždy hlasovali za zrušenie imunity. Predpokladám, že ak príde znovu takýto návrh, zahlasujeme za a podporíme ho,“ povedal pre HN podpredseda kresťanských demokratov Pavol Abrhan.

Predseda mandátového a imunitného parlamentného výboru Gábor Gál (Most-Híd) pre TASR povedal, že vydanie poslanca na trestné stíhanie ešte neznamená, že je vinný. „Znamená to len to, že sa môže voči nemu uskutočniť trestné konanie a on sa môže brániť a snažiť sa dokázať svoju nevinu.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:15