StoryEditor

Raši by nemocnice menil, akcioviek sa ale obáva

08.09.2011, 10:13
Autor:
TASRTASR

Nemocnice treba transformovať, no ich zmena na akciové spoločnosti je podľa exministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer-SD) riskantná. "Transformácia je riskantný krok. Keby nebol, tak ministerstvo neuvažuje o ochrane nemocníc pred exekúciami. A riskantný krok je to aj preto, že nemá dosť peňazí a aj oddlženie neprebehne v takom objeme, v akom prebehnúť má," povedal Raši v úvode tretieho rokovacieho dňa 22. schôdze Národnej rady SR.

Podľa Rašiho straníckeho kolegu Ladislava Lazára transformácia nemocniciam nepomôže, len ich dostane do konkurzu. "Proces skončí tak, že do piatich rokov väčšina nemocníc prejde konkurzom a bude mať súkromných vlastníkov a potom až uvidíme, kam sme sa dostali," vyhlásil Lazár, ktorý chce od rezortu zdravotníctva finančný plán fungovania nemocníc aspoň na päť rokov. "Aby sme videli, akým spôsobom budú tieto nemocnice hospodáriť po transformácii," zdôvodnil.

Ďalší poslanec Smeru-SD Jozef Valocký zas navrhol, aby sa materiál ministerstva zdravotníctva vrátil na dopracovanie. "Aby boli do návrhu zapracované aj iné nemocnice na Slovensku, ktoré sa musia transformovať. Nielen fakultné, ale aj tie ktoré sú pod gesciou VÚC či obcí," vysvetlil.

Šéf zdravotníckeho parlamentného výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) uistil opozičných kritikov, že vláda nemá v úmysle privatizovať nemocnice. "Nie je cieľom vlády ani SDKÚ-DS, aby nemocnice išli do konkurzu a dostali sa do rúk súkromným vlastníkom. Programové vyhlásenie vlády hovorí o 100-percentných štátnych akciových spoločnostiach," zdôraznil.

Poslanci na začiatku dňa hovoria o uvoľnení prostriedkov na oddlžovanie štátnych zdravotníckych zariadení pred ich transformáciou na akciové spoločnosti. Štát naň má dať 350 miliónov eur zo štátnych aktív. Vláda v auguste odobrila aj to, že zdravotnícke zariadenia, ktoré sa oddlžovali za bývalej vlády formou návratnej finančnej výpožičky, nemusia tieto prostriedky vrátiť štátu. Štátne aktíva sa tak znížia o ďalších 128,3 milióna eur.

Parlament sa dnes bude zaoberať aj navýšením príjmov do rozpočtu Fondu národného majetku. Na rad príde aj lieková reforma ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Poslanci tak budú rozhodovať o zákone o lieku, ktorý mení spôsob predpisovania liekov, aj o zákone o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorý mení spôsob stanovovania cien liekov a zdravotníckych pomôcok. Popoludní ich čaká pravidelná Hodina otázok a tiež voľba šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorým sa má stať poslanec SaS Kamil Krnáč.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:52