StoryEditor

Gašparovič zaútočil na neprajníkov na webe

07.01.2013, 23:00
Aktualizované | Hlava štátu podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre ohováranie.

Prezident sa bráni útokom. Ivan Gašparovič podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre ohováranie v článkoch, ktoré sa v posledných dňoch objavili na internete a sociálnych sieťach. Autori naznačujú, že prezident mohol byť vinníkom smrteľnej nehody spred tri a pol roka. „Iniciovali sme podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa,“ potvrdil prezidentov hovorca Marek Trubač. Za verejné ohováranie hrozí trest päť rokov väzenia.

Nehoda sa stala v roku 2009 vo vojenskom priestore Lešť, kam Gašparovič chodieva na poľovačku. Začiatkom augusta zahynul po zásahu z guľovnice Michal Bobák, ktorý Gašparovičovi robieval pri poľovačke sprievodcu. K neúmyselnému zabitiu sa dobrovoľne prihlásil Bobákov najlepší priateľ a generálny riaditeľ vojenských lesov Štefan Drozd. Gašparovič bol na tom istom mieste na poľovačke len deň pred nehodou. Podľa indícií autorov na internete bol skutočným vinníkom Gašparovič a zahladiť stopy mu pomohli vládne kruhy.

Jedným z blogerov, ktorý históriu pripomenul, je Juraj Poláček. „Poľovník Gašparovič prírodu miluje, do lesa chodí pookriať a len náhodou, keď zbadá niečo chlpaté, vystrelí. Ale to skutočne len náhodou. A určite sa vždy presvedčí, či to chlpaté nie je náhodou vyčnievajúca čiapka kolegu horára,“ napísal na webe. Ďalej poznamenal, že práve Gašparovič v roku 2006 podržal Drozda v riaditeľskej funkcii a od nehody sa stal vďačným sympatizantom Smeru-SD. „Kauza (ne)vymenovania generálneho prokurátora Jozefa Čentéša je učebnicový prípad manipulovaného človeka, ktorý robí všetko preto, že musí. Ktorý sa stáva rukojemníkom hriechov, ktoré ho dostihli a v rukách vodcu bábok sa stáva gašparkom,“ uviedol tiež bloger.

Riaditeľ Gašparovičovho sekretariátu Marián Parkányi v telefóne nad týmito vetami neskrýval rozčúlenie. „Pôjdeme tvrdo na súd. Tvrdo a nekompromisne. To presahuje všetky hranice, keď niekto takto ohovára hlavu štátu,“ povedal HN. Poláček vraví, že len sumarizoval známe fakty a Gašparoviča z tragédie obviniť nechcel. „Nemôžem za to zreťazenie pôvodných faktov,“ uviedol pre HN.

Nešťastie sa udialo 2. augusta 2009. Trubač však tvrdí, že prezident v tom čase nebol ani na Slovensku, ale na dovolenke v Chorvátsku.

Odkedy prezident odmietol vymenovať Čentéša za generálneho prokurátora, čelí čoraz väčšej kritike. Politológ Miroslav Kusý ho obvinil z porušenia ústavy a vyhlásil mu občiansku neposlušnosť. Kusému Gašparovič odkázal, že nevymenovanie dostatočne zdôvodnil a označil ho za „krikľúňa bez bázne a hany“. Sulíkovi zasa, že hanbou Slovenska je on. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:52