StoryEditor

Procházka z KDH sa núka za slovenského prezidenta

15.11.2012, 23:00
Do súboja o prezidentské kreslo sa chystá už tretí člen KDH, Radoslav Procházka.

Do súboja o prezidentské kreslo sa chystá už tretí člen KDH. Po zakladateľovi Jánovi Čarnogurskom a jeho nástupcovi Pavlovi Hrušovskom by o prezidenta zabojoval aj Radoslav Procházka. Ako podmienku si kladie širšiu dohodu politických strán a primárne voľby.

„Ak by som mal byť predmetom takej dohody ja a ak by na ňu nadväzovala práve účasť verejnosti, je to karta, ktorú by bol hriech zahodiť do kúta,“ povedal Procházka v rozhovore na hnonline.sk. Procházku ako kandidáta na rokovaniach predsedov opozičných strán pôvodne navrhol predseda SaS Richard Sulík. Ten momentálne žiadne meno nechcel komentovať. KDH zatiaľ tiež zotrváva na podpore Hrušovského. Naopak, Procházka by sa ako prezident páčil šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičovi aj poslancovi za SDKÚ-DS Miroslavovi Beblavému. „Určite by bol vynikajúci prezident,“ myslí si Beblavý.

Procházka tvrdí, že kandidatúru nezvažuje pre vlastný prospech, ale preto, že prezidentský súboj na jar  2014 bude predohrou k parlamentným voľbám v roku 2016. Pravica podľa neho musí ukázať schopnosť víťaziť. „Ak si pravý stred v prezidentských voľbách vypýta ďalšiu nakladačku, už ho z ringu vyslovene vynesú na nosidlách,“ uviedol. Jeho cesta do paláca je však ešte dlhá, keďže nemá podporu vlastnej strany.

„Moja informácia znie tak, že som bol navrhnutý na troch stretnutiach za sebou a že ma v zásade odmieta hlavne, ak nie výlučne, KDH. Ale neviem, či je presná a ani to nezisťujem, nie je to totiž téma, ktorá ma trápi,“ vraví. Hovorca KDH Matej Kováč tvrdí, že o odmietnutí nič nevie, o konkrétnych ľuďoch sa zatiaľ nerokovalo a medializované mená vyplynuli z neformálnych debát. „Musíme sa najprv dohodnúť na spoločnom postupe,“ povedal. Stredopravé strany chceli pôvodne oznámiť meno kandidáta 17. novembra. Neskôr chceli do tohto termínu uzavrieť dohodu aspoň o tom, že postavia spoločného kandidáta.

„Nestihneme ani to,“ priznal včera pre HN predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Sulík neverí
Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) dnes podpíše memorandum, ktorého súčasťou budú aj spoločné hodnoty, medzi nimi ochrana manželstva, podpora vlastenectva a odmietanie populizmu. Pre Freša je dôležité, aby sa s nimi stotožnil aj kandidát, Procházkove ambície odmietol komentovať. Procházkov stranícky exkolega Daniel Lipšic vraví, že prezidentskými voľbami sa začnú zaoberať až na jeseň 2013. „Dovtedy by boli akékoľvek špekulácie predčasné,“ povedal pre HN.Sulík, ktorý sa zúčastnil na dvoch stretnutiach je presvedčený, že opozícia sa napokon na spoločnom kandidátovi nedohodne.

Na jednom mene sa podľa neho nezhodnú dokonca ani v Ľudovej platforme. Hoci Sulík Procházku komentovať nechcel, Jozef Kollár poznamenal, že spĺňa základné parametre – nebol členom Komunistickej strany a nie je ani na zozname ľudí spolupracujúcich s tajnou komunistickou políciou.

Zabrzdí ho KDH
Podľa politológa Tomáša Koziaka je Procházka bez reálnej šance na zvolenie. Za prvú prekážku považuje jeho povesť rebela v KDH, ktoré by ho zrejme nepodporilo.

Ešte ťažšie by bolo podľa Koziaka získať podporu všetkých stredopravých strán pre straníckeho kandidáta. Navyše, Procházka by podľa neho neuspel ani pri samotnej voľbe.

„Možno by to nestačilo ani na druhé kolo,“ povedal. Politológa Procházkove ambície prekvapujú, považuje ho totiž za racionálneho politika, ktorý by mal byť schopný zvážiť svoje šance. Pripúšťa však, že to môže byť snaha otestovať si podporu verejnosti, keďže má komplikovanú pozíciu v KDH. 

01 - Modified: 2004-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Saddámov lekár plastický chirurg v Nórsku 02 - Modified: 2004-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Balkánski králi vedú svoje krajiny do Európy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:37