StoryEditor

Idete k moru cez Maďarsko? Pozor na vyššie pokuty

30.06.2011, 12:37
Autor:
redred
Pokuty za porušenie pravidiel cestnej premávky budú od 1. júla v Maďarsku výrazne vyššie.

Slovenská polícia upozorňuje vodičov na prísne sankcie maďarskej polície v súvislosti s porušovaním pravidiel v cestnej premávke, ktoré platia od 1. júla tohto roka.

Každý rok sa počas letnej sezóny zvyšuje premávka na cestách. Veľa slovenských občanov chodí na svojom vozidle na dovolenku do susedných krajín, prípadne cez ne prechádza. V Maďarskej republike od 1. júla tohto roka (od zajtra) hrozia prísnejšie pokuty za najzávažnejšie dopravné priestupky.

Vodiči si musia dať u našich susedov pozor najmä na dodržanie najvyššej povolenej rýchlosti, používanie bezpečnostných pásov, neprípustná je jazdu pod vplyvom alkoholu ako aj jazda na červenú. Za tieto dopravné priestupky môže byť na mieste uložená pokuta od 10 000 HUF (približne 38 eur) až do 300.000 HUF (v prepočte asi 1 125 eur). Doteraz bola v Maďarsku za tieto priestupky maximálna pokuta 20 000 HUF (v prepočte asi 75 eur).

Ďalšou novinkou, ktorá začne od zajtra v Maďarsku platiť je, že policajná hliadka bude v prípade nezaplatenia pokuty oprávnená zadržať vodičovi motorové vozidlo a odobrať mu technický preukaz. Ak vodič spácha niektorý z priestupkov a nemá na zaplatenie finančnú hotovosť, hliadka mu písomne oznámi v maďarskom, nemeckom, anglickom alebo ruskom jazyku výšku pokuty, miesto odstavenia vozidla a spôsob, akým sa k svojmu vozidlu dostane. Rovnako môže polícia zadržať vozidlo ak sa zistí, že vodič alebo držiteľ vozidla má nedoplatok na akýchkoľvek iných správnych pokutách v Maďarsku.

Ak sa chcú vodiči vyhnúť pokute, v obci treba dodržiavať rýchlosť 50 km/h, mimo obce 90 km/h a na diaľnici platí rýchlosť 130 km/h. Svietenie je síce povinné po celý rok, ale len mimo obce. Všetci pasažieri vozidla musia byť pripútaní vpredu aj vzadu bezpečnostnými pásmi. Netreba zabúdať ani na deti, tie musia sedieť pripútané v detských sedačkách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:58