StoryEditor

Lekárom pôjde 110 miliónov

05.12.2011, 23:00

Na vyššie platy lekárov má ísť na budúci rok 40 miliónov eur a v roku 2013 až 70 miliónov. Sestry majú dostať od apríla budúceho roka 64 miliónov, a od roku 2013 až 80 miliónov. Kde zdravotníctvo zoberie peniaze na takto zvýšené platy? Presnú odpoveď v tejto chvíli nepozná nikto. Minister Ivan Uhliarik (KDH) tvrdí, že z úspor. Podľa neho sa na liekovej reforme ušetrí viac ako 100 miliónov eur. "Presadili sme zákon, na základe ktorého budú lieky na Slovensku druhé najlacnejšie v Európskej únii. Od decembra platí aj tzv. generická preskripcia, teda povinnosť lekára písať na recept účinnú látku a povinnosť lekárnika vydať pacientovi najlacnejší liek," hovorí Uhliarik.
Stovka k stovke
Podľa Uhliarikovho exporadcu Martina Filka je jediná reálna úspora z lacnejších liekov asi 60 miliónov eur -- aj to len vďaka porovnávaniu cien liekov v rámci EÚ. "Ale či ľudia budú ochotní brať namiesto originálnych liekov lacnejšie náhrady, nie je také isté. Ministerstvo predpokladá, že tým ušetrí 46 miliónov eur. Ide o hypotetickú situáciu, ak by sa všetci pacienti rozhodli pre najlacnejší liek," píše na svojom blogu.
Vyššie platy lekárov a sestier budúci rok vyjdú na 104 miliónov eur, v roku 2013 až 150 miliónov. Pritom, štát bude podľa poslanca Antona Marcinčina (KDH) platiť za svojich poistencov o 130 miliónov menej, keďže od budúceho roka klesnú platby štátu. Vyrátal, že zdravotníctvo bude nakoniec v mínuse 70 miliónov eur. "Mzdy výrazne neporastú, takže aj aktívni ľudia budú platiť nižšie odvody, bude aj viac nezamestnaných," povedal.

Roboty lekárom neubudne, ale zato sa im majú podľa dohody medzi odborármi a vládou znížiť počty nadčasov. Nemocnice preto asi budú musieť zamestnať aj ďalších lekárov a dávať im zvýšené výplaty. "Hrozí, že výdavky na platy lekárov a sestier pôjdu na úkor vyššieho dlhu v zdravotníctve, ktorý nakoniec budú musieť zaplatiť všetci občania," varuje šéf INEKO Peter Goliaš.

Uhliarik je spokojný
Mzdy lekárov by mali rásť v troch etapách. Od januára 2012 sa majú zvýšiť na 105 až 160 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve (769 eur). Potom sa od júla 2012 zvýšia na 117 až 170 percent a nakoniec od januára 2013 na 125 až 230 percent priemernej mzdy.

"Počas môjho pôsobenia vo funkcii ministra išlo do zdravotníctva viac peňazí, ako kedykoľvek za vlády Smeru-SD a pôjde aj na budúci rok," vyhlasuje napriek tomu minister zdravotníctva Uhliarik. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:50