StoryEditor

Kauzu Gorila upratali za Fica

05.02.2012, 23:00

Akciu Gorila zameranú na odhalenie korupcie zastavil nominant Smeru Jozef Magala len pár dní po nástupe do funkcie. V spise Gorila sa spomína šéf Smeru Robert Fico ako jediný predseda politickej strany, ktorý sa stretol s finančníkom Penty Jaroslavom Haščákom.

"Týždeň po vymenovaní pána Magalu, za vlády Roberta Fica, bola akcia zastavená," povedal včera predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. S údajnými províziami za privatizáciu sa spája najmä Dzurindova strana. Dzurinda sa včera bránil tým, že SDKÚ sa snažila Gorilu vyšetriť, kým Smer tomu zabránil, keď sa dostal k moci.
SIS mala povolenie odpočúvať byt, v ktorom sa Haščák mal stretávať s politickou špičkou, zrejme až do novembra 2006. Odpočúvania boli údajne zrušené 4. augusta 2006, Magala nastúpil 27. júla.

Kaliňák: Robili sme, čo bolo treba
S Magalom sa HN nepodarilo spojiť. Exminister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru popiera, že by kauzu zamietla jeho strana pod koberec. "Polícia urobila všetko, čo mala," konštatoval Kaliňák. O postupe SIS hovoriť nechcel s vysvetlením, že ide o utajované skutočnosti. Podľa Gorily aktéri už v roku 2006 zrejme vedeli, že ich SIS sleduje.
Kaliňákov nástupca Daniel Lipšic (KDH) včera označil Fica za jedného z podozrivých. "Ako jediný z politikov tam chodil pán Fico a ja mu držím palce, aby konečne nabral odvahu a priznal sa. Celkom zjavne tam nerozprávali len o kokakole, ale aj o mnohých ďalších veciach, potenciálne aj o províziách, ktoré sa týkali stredoslovenských vodární," uviedol.

Fico mu odkázal, nech sa radšej stará o úplatky, ktoré podľa Gorily mali smerovať do KDH.

Penta Fica nezaprela
Finančná skupina Penta nepopiera, že jej predstavitelia sa stretávali s Ficom. "Obdobným spôsobom komunikujú s verejnými činiteľmi aj iné popredné podnikateľské subjekty, Penta v tomto ohľade nemá žiadny exkluzívny prístup," dodal jej hovorca Martin Danko. Gorila tvrdí, že Fico mohol získať 40 miliónov korún ako odmenu za pomoc pri vstupe francúzskeho gigantu do vodárenského podniku na strednom Slovensku. S Haščákom sa o tom mal dohadovať Ficov osobný tajomník František Határ. "Haščák chce, aby Határ od Fica získal stanovisko, ako to dopadlo. Határ potom môže Haščákovi oznámiť stav telefonicky. Határ hovorí, že oznámi len napr. 40 dkg salámy," hovorí spis Gorila.

Predaj išiel cez mestá
Francúzsky investor získal akcie Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti do prenájmu do roku 2036 za 1,22 miliardy korún. S nimi tiež právo určovať cenu vody v kraji. Rozhodujúce slovo pritom mali mestá a obce Banskobystrického kraja, ktoré disponovali akciami vodární podľa počtu obyvateľov. V nich boli v roku 2006 pri moci primátori, ktorí kandidovali aj za Smer. "Nechápali sme, prečo Smer, ktorý bol vždy ostro proti privatizácii štátneho majetku, v tom čase neprotestoval," hovorí aktivista Roman Havlíček z OZ Priatelia Zeme, ktorý vstup investorov do vodárenstva kritizoval. Smer to odmieta ako nelogické a nepravdivé náznaky. "Takýto komplikovaný mechanizmus nedokáže ovplyvniť jedna osoba, zvlášť keď je v opozícii," upozornil hovorca Erik Tomáš.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:58