StoryEditor

SDKÚ bude sedieť na najväčšom balíku

29.06.2010, 00:00
Štyri stredopravé strany si definitívne rozdelili moc nad ministerstvami a s nimi aj balíky peňazí, ktoré im budú prislúchať. Ministerstvo s najväčším balíkom peňazí - školstva - pripadlo najsilnejšej strane štvorlístka SDKÚ-DS.

Peniaze v čiernej diere
Šéfovať by mu podľa našich informácií mal Eugen Jurzyca a spravovať bude 2,3 miliardy eur. Tie vyčlenila na tento rok ešte vláda Roberta Fica (Smer-SD). Zatiaľ sa s nimi budú musieť uspokojiť aj noví ministri. Druhým "najlukratívnejším“ rezortom v poradí je ministerstvo práce. To dostala druhá najsilnejšia strana SaS. Tretie ministerstvo s najväčším rozpočtom - zdravotníctvo - zas pripadlo KDH.

Napriek tomu, že ide o rezorty s najväčšími balíkmi peňazí, verejnosť má najmä pri týchto oblastiach pocit, že peniaze sa strácajú v čiernej diere a nič sa nezlepšuje.

Analytik Grigorij Mesežnikov tvrdí, že najskôr v nich treba "upratať“ a potom začať reformovať. "Ak má verejnosť pocit, že sa peniaze, ktoré týmto trom rezortom idú zo štátneho rozpočtu, strácajú, je to chyba vlády, že nereformuje a nevidieť potom ani výsledky.“

Obrana chce viac už dnes
Najstrategickejším rezortom vládnej exekutívy je však ministerstvo financií. To získala SDKÚ. Tu však nejde ani o množstvom peňazí v rozpočte, ako o to, že tento rezort spravuje štátnu pokladnicu a rozdeľuje peniaze ostatným ministerstvám. 

Mesežnikov pripomína, že nemenej dôležitá je jeho úloha v celkovom smerovaní Slovenska. "Určuje aj smerovanie politiky ekonomickej, stabilitu meny, jednoducho je to hlavný rezort pri rozhodovaní o makroekonomických veciach.“

Z takzvaných silových ministerstiev je zase strategické vnútro - dostali ho kresťanskí demokrati. Má pod palcom silové zložky, ale rozhoduje aj o efektivite fungovania verejnej správy. Ďalším silovým rezortom, ktorý zhltne stovky miliónov eur ročne, je ministerstvo obrany. Bude ho riadiť SaS. Rezort dostáva dlhodobo menej prostriedkov, ako by potrebovalo. Ficova vláda totiž z roka na rok výrazne okresávala rozpočet tomuto rezortu.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko, o ktorom sa hovorí ako o novom ministrovi obrany, pre HN povedal, že jednoznačne potrebuje tento rezort viac peňazí. "Je dlhodobo podvyživený a pokiaľ má plniť záväzky, ku ktorým sa zaviazal medzinárodnými zmluvami, potrebuje viac financií. Čaká ho vyzbrojovanie, modernizácia vzdušnej obrany.“ Na tento rok má obrana na míňanie vyše 800 miliónov eur.

Nie moc, ale pomoc
Aj ministerstvo životného prostredia by potrebovalo viac peňazí, a to hlavne na povodne. Tvrdí to pravdepodobný budúci šéf envirorezortu Gábor Gál (Most-Híd). "Vynakladáme veľa peňažných prostriedkov na odstránenie škôd po povodniach, ale na protipovodňové opatrenia nie. To sa musí zmeniť a bude to stáť peniaze,“ povedal pre HN.

Podľa Gála viac prostriedkov by malo ísť na vybudovanie siete protipovodňových opatrení ako zátarasy a podobne. Na tento rok, postihnutý povodňami, má envirorezort rozpočet necelých 330 miliónov eur. Mesežnikov ešte dopĺňa, že politické strany by nemali hľadieť na ich mocenské pozície. "Ale na to, ako v týchto rezortoch budú veci sanovať.“

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:58