StoryEditor

Porota HN: hodnotí Katarínu, ktorá zvažuje právo a projektový manažment

23.09.2010, 00:00

Ladislava Chvostaľová, manažérka Amrop Slovakia

Životopis: V rámci chronológie pôsobenia u predchádzajúcich zamestnávateľov ste uviedli len roky, nie mesiace, takže nevieme, ako dlho ste tam pracovali. Je potrebné doplniť tiež úroveň ovládania cudzích jazykov, vo vašom prípade angličtiny a maďarčiny. Vzhľadom na to, že už máte odpracovaných 6 rokov, rozšírte CV o aspoň dva kontakty na referujúce osoby s menom, pozíciou, e-mailovou adresou alebo telefónom. Stransparentňuje to vaše pôsobenie. Na záver -- to, akú štruktúru a úpravu zvolíte a do akých detailov idete pri zostavovaní CV, vyjadruje váš skutočný záujem o danú pozíciu, takže by som si dala tú námahu a prispôsobila CV na každú pozíciu, na ktorú sa hlásite.

Vystúpenie:
Pôsobili ste nervózne, neurčito, nekontrolovali ste si neverbálnu komunikáciu, ale chápem, že máte stres z početnej poroty. Slovné spojenia "se vším všudy" a "ku příkladu" nekorešpondujú so spisovnou slovenčinou a na pohovor nepatria. V doterajších firmách ste pôsobili veľmi krátko a máte nálepku job-hopper. Personalisti sa budú pýtať na dôvody a mám pocit, že u vás prevládali skôr osobné dôvody -- priateľ, rodina a podobne. Odporúčam prezentovať väčší záujem o prácu, snahu byť úspešná v kariére a presadiť sa.

Verdikt:
Máte jazykové znalosti, stavala by som na tom a na čiastočných pracovných skúsenostiach zo zahraničia. Skúsila by som firmy, ktoré sa venujú príprave projektov na získavanie finančných prostriedkov z eurofondov. Ide o zložité administratívne procesy, dodržiavanie právnych noriem a úprav, takže vaše právnické vzdelanie bude plusom. Sedemsto eur je na Bratislavu adekvátna požiadavka.

Rastislav Káčer, predseda poradenskej spoločnosti FIPRA
Vystúpenie:
Pôsobíte sympaticky, ale trošku neisto, ako človek, ktorý sa hľadá a ešte nevie, kým chce byť. Dajte si na to pozor, pretože na pohovore musíte vzbudiť dojem, že viete, čo chcete, inak vám zamestnávateľ nedá šancu, prípadne tá práca bude trvať len pol roka.

Verdikt:
Pre právnu prax súkromného charakteru ste už skutočne "exspirovaná", tadiaľ cesta nevedie. Ale v štátnej správe je právne vzdelanie výbornou kvalifikáciou. Štátna služba je špecifické zamestnanie, ale pre vás celkom vhodné vzhľadom na to, že počítate so záväzkom vo vzťahu a s materstvom. Je pravda, že v štátnej správe sa očakáva prepúšťanie, ale tie príležitosti je potrebné naďalej sledovať. Existujú štátne agentúry, kde pracujú štýlom projektového manažmentu, s ktorým máte skúsenosti. Dávam vám do pozornosti napríklad agentúru Slovak Aid, kde skupiny projektových manažérov hodnotia projekty pomoci rozvojovým krajinám. A ideálne riešenie je nájsť malú firmu, s ktorou sa dá napríklad spolupracovať aj na živnosť, ktorá pripravuje projekty na čerpanie prostriedkov z eurofondov. Ak uspejete, môžete sa tejto práci neskôr venovať na vlastnú päsť a oveľa voľnejšie, čo vám umožní lepšie skĺbiť osobný život a kariéru.

Dušan Repák, advokát
Vystúpenie
a verdikt: Je prekvapujúce, že ani niekoľko rokov po absolvovaní právnickej fakulty nemáte jasno v tom, či chcete robiť advokátku alebo nie. Smerovanie -- súdy, prokuratúra, advokácia a podobne -- majú študenti väčšinou vyjasnené už v prvých ročníkoch školy, keď sa zorientujú, čo je v rámci slovenského právneho poriadku možné robiť. Vy to zisťujete až niekoľko rokov po skončení školy. Ak by ste ku mne prišli so žiadosťou o prácu, povedal by som vám dovidenia, pretože to je nedostatok motivácie. Za 17 rokov pracovalo u mňa mnoho koncipientov a väčšina z nich vedela pracovať s katastrom nehnuteľností, čiže veci, ktoré ste mali v pracovnej náplni u predchádzajúceho zamestnávateľa, už v treťom ročníku školy. S tretiakom, ktorý nevie založiť eseročku, sa v podstate nemám o čom baviť. V súčasnosti je skutočne veľký pretlak absolventov práva a počet uchádzačov o koncipienta a adeptov na advokátske skúšky je čoraz väčší. Ak skutočne ešte zvažujete návrat do akvokácie, budete mať obrovský problém sa uchytiť. Vaše ročníky sú už zapísané ako advokáti, dokonca sudcovia či prokurátori, a sú v tomto kolotoči zbehlí. Venujte sa radšej tomu, čo vás v živote baví a čo vás bude uspokojovať, nie tomu, čo je výhodné z hľadiska vzťahu alebo rodiny.

Alena Dušatková, riaditeľka personálnej agentúry Hill International Slovakia
Životopis:
Neuvádzate miesto pôvodu, akoby ste ho chceli potlačiť, akoby ste poukazovali, že ste Bratislavčanka. Personalistom však tento údaj pomáha zistiť, kde ste čerpali skúsenosti. Nezatajovala by som to. Nedostatkom je, že pri neznámych firmách, pre ktoré ste pracovali, ste neuviedli, čomu sa venujú. Uviedla by som tiež stupeň jazykových znalostí. Pri písaní životopisu skúste nájsť súvis medzi vašou praxou a obsadzovanou pozíciou, motiváciu pre budúceho zamestnávateľa, prečo by si mal vybrať práve vás, a podľa toho rozpíšte prax v doterajších pozíciách.

Vystúpenie:
Trému bolo vidieť, veď to nie je nič príjemné hovoriť neznámym ľuďom o osobných veciach. Netreba sa však báť. Ak dostanete otázku o motívoch, ktoré nechcete odhaliť, pokojne buďte sama sebou a povedzte, že sa nechcete o tom rozširovať. Cítiť z vás neistotu, to, že sa hľadáte. Do istého veku je to prirodzené, vo vašom veku by ste sa mali už vyprofilovať, mať portfólio záujmov a urobiť prienik medzi pracovnými a osobnými záujmami.

Verdikt:
Odporúčam, aby ste viac sledovali vlastné záujmy vo vzťahu k budúcej kariére. Ste ochotná zľaviť v prospech blízkych, ale ustrážte si to, je otázkou času, kedy u mladej ženy prerastie konflikt kariéra -- vzťah schopnosť riešiť ho. Odporúčam vám intenzívnejšie rozhovory sama so sebou o témach -- čo som, čo chcem, kde sa vidím o niekoľko rokov. Analyzovať si výsledok a rozhodnúť sa pre najlepšiu voľbu. Rozhodnúť sa, či chcete byť právnička, úradníčka alebo manažérka. Odporúčam vám prácu v oblasti poradenstva, kde využijete znalosti z práva, projektového manažmentu a doterajšie pracovné skúsenosti. Stačí zadať do Googlu poradenstvo v oblasti štrukturálnych fondov a nájdete desiatky firiem, ktoré sa venujú ekonomickému a právnemu poradenstvu v tejto oblasti.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:35