StoryEditor

Česi ušetria milióny na vakcínach, my nie

23.02.2010, 23:00

Kým Česko obmedzuje nákup vakcín proti prasacej chrípke, Slovensko nič podobné nechystá. Napriek tomu, že ľudia sa odmietajú dať zaočkovať a vakcíny stoja v regáloch. Vo vzduchu tak visia milióny korún, za ktoré štát objednáva vakcíny proti prasacej chrípke. Náš západný sused sa dohodol s výrobcom GlaxoSmithKline na dodatku k zmluve, na základe ktorého odoberie iba 700-tisíc z pôvodne plánovaného milióna vakcín. "Odstúpenie od odberu tristotisíc dávok nie je spojené so žiadnou finančnou sankciou," informovala verejnosť ministerka zdravotníctva českej vlády Dana Jurásková.

Česi ušetria dva milióny
Česi vďaka tomuto kroku ušetria 2,1 milióna eura (55 miliónov českých korún). Slováci toto riešenie odmietajú. "Očkovanie proti novému typu chrípky je celoročné, určite chceme počkať na vývoj situácie," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Potvrdila, že zatiaľ o podobnom kroku, aký urobili českí susedia, neuvažujú. Dosiaľ je u slovenských lekárov podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva distribuovaných viac ako 80 percent vakcín.

Práve včera pritom premiér Robert Fico označil situáciu okolo predaja vakcín proti prasacej chrípke za hru veľkých farmaceutických spoločností. "Nedal som sa, nedám sa zaočkovať, pokiaľ ide o pandemickú chrípku, pretože môj názor je, že ide o veľkú hru farmaceutických spoločností," vyjadril sa premiér. Vláda nakúpila milión vakcín od francúzskeho výrobcu Sanofi Pasteur. Jedna vakcína nás vyšla na 7,6 eura, štát teda zaplatí 7,6 milióna eur.

Raši chce zmeniť názor Fica
Minister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) Ficove vyjadrenia korigoval. "Očkovanie proti prasacej chrípke je správne, pretože bolo mnoho vážnych priebehov a ja budem na pánovi premiérovi pracovať, aby som v tomto jeho názor zmenil," položartom reagoval Raši. Ten sa nedávno proti prasacej chrípke zaočkovať dal.

Okrem premiéra ignoruje očkovanie aj prevažná časť Slovákov, medzi nimi najmä lekárov, ktorí sa k vakcíne dostali ako prví. Pôvodne bola vakcína určená len pre vybranú skupinu ľudí. Po ich nezáujme rezort zdravotníctva umožnil dať sa zaočkovať všetkým ľuďom. Koľko z nich tak celkovo urobilo, nie je oficiálne známe. "Vyhodnotiť zaočkovanosť proti chrípke bude možné až po ukončení očkovania," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková.

Škandál storočia
O tlaku farmaceutických firiem tento rok prvýkrát hovoril šéf podvýboru Rady Európy pre zdravotníctvo Wolfgang Vodarg. Podľa neho mala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásiť pandémiu chrípky aj preto, aby pomohla ziskom vo farmaceutickom biznise. Vodarg v tejto súvislosti hovoril o najväčšom zdravotníckom škandále storočia. V januári viaceré európske krajiny oznámili, že odpredávajú svoje zásoby vakcín proti pandemickej chrípke, prípadne rušia kontrakty na zazmluvnené množstvá. Dôvodom bol nielen slabý záujem verejnosti, ale aj slabý výskyt vírusu.

O tom, v akom štádiu sa nachádza aktivita vírusu prasacej chrípky, rokuje momentálne Svetová zdravotnícka organizácia. Jej krízový výbor by mal rozhodnúť o tom, či chrípka vyvolaná vírusom A(H1N1) už prekročila vrchol a klesá, čím by prišla o svoj pandemický potenciál. Výsledok by mal byť známy najskôr dnes, uviedla agentúra ČTK. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb informovalo, že chrípka je vo väčšine európskych štátov na ústupe a nové prípady nepribúdajú. "To najhoršie je už za nami," vyhlásil odborník organizácie Keidži Fukuda. WHO už odporučila, aby sa vakcína proti pandemickej chrípke stala súčasťou očkovania proti bežnej sezónnej chrípke už tento rok na zimu.
Choroba sa prvýkrát objavila minulú jar v Mexiku. Podľa WHO za toto obdobie zomrelo na celom svete 16-tisíc ľudí. U nás sa od vypuknutia epidémie vírusom A(H1N1) nakazilo takmer 1 200 ľudí. Zomrelo 51 pacientov, trpiacich väčšinou aj na iné choroby.

Ako Slovensko nakupovalo vakcíny
-- vláda schválila nákup pandemickej vakcíny 9. septembra 2009
-- zmluvu so spoločnosťou Sanofi Pasteur podpísala 30. novembra 2009
-- v tom čase nemala vakcína u nás registráciu Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv
-- dosiaľ je u lekárov distribuovaných 80 percent vakcíny
-- milión dávok postačuje pre 20 percent obyvateľstva, pôvodne boli určené len pre rizikové skupiny ľudí
-- očkovanie je dobrovoľné, dnes sú už vakcíny sprístupnené pre všetkých ľudí

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:30