StoryEditor

Lekári prestanú na hodinu pracovať. Kvôli platom

02.03.2011, 23:00

Zdravotníci strácajú trpezlivosť a od slov prechádzajú k činom. Budúcu stredu chystá Slovenská lekárska únia špecialistov protestnú akciu. Nepáčia sa im nízke platy, zníženie príspevkov na poistenca zo strany štátu či zavedenie odvodov z peňazí, ktoré lekári dostávajú z pohotovostných služieb. "Vyzývame všetkých lekárov bez rozdielu, aby v čase od 13.00 do 14.00 hodiny prerušili poskytovanie zdravotnej starostlivosti, a aby sa venovali administratívnej činnosti, alebo aby si vybrali náhradné voľno,“ píšu špecialisti v stanovisku na svojom webe.                                   

Do akcie sa aktívne zapojí aj Lekárske odborové združenie, pod ktoré patria fakultné nemocnice v Prešove, Košiciach, Nitre a v Hágoch. Volia však iný spôsob ako špecialisti. "V čase, keď máme nárok na obedňajšiu prestávku, vyjdeme pred nemocnicu a pred médiami povieme pár slov. Potom sa pokojne rozídeme,“ hovorí pre HN predseda odborového združenia Michal Polician. Na protestnú akciu má povolenie od riaditeľa prešovskej fakultnej nemocnice, v ktorej pracuje. K akcii vyzýva aj ďalšie nemocnice.

Po varovaní príde štrajk
Odborári dodávajú, že stredajšia akcia má byť len varovaním. Väčšie akcie podľa nich iba prídu v najbližšom čase. "My sme presadzovali, že je potrebné rokovať za stolom a neťahať ľudí do štrajkov. Žiaľ, po vyhlásení ministra financií to také jednoduché nebude,“ povedal predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníkov Anton Szalay.

Financmajster Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) totiž po utorkovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady vyhlásil, že do zdravotníctva viac prostriedkov nenaleje. "Presný termín štrajku ešte neviem, ale určite očakávame odozvu od našich ľudí, čo sú ochotní pre seba urobiť,“ dodáva Szalay.

Zväz totiž pred vyše týždňom poslal slovenským zdravotníkom dotazník, v ktorom sa zisťuje, či by išli do štrajku. Petíciu proti nevyhovujúcim podmienkam nedávno spustili aj zdravotné sestry. "My máme uzávierku do polovice marca, petícia sestier končí v polovici apríla, takže dá sa očakávať, že to bude v období marec - apríl,“ tvrdí Szalay. "Áno, podpísali sme to. Ja by som išla štrajkovať, každý sa tu sťažuje,“ hovorí zdravotná sestra z oddelenia internej pohotovosti v Nemocnici Skalica, ktorá si nepraje byť menovaná. Pri pohotovostných službách štát z platu strhne odvody aj sestrám.            

Vláda sa štrajkov nebojí
Napriek prejavom nespokojnosti vláda nové investície do zdravotníctva vylučuje. "V zdravotníctve treba urobiť systémové opatrenia, aby tie peniaze neutekali hore komínom,“ povedala včera pre HN premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Najdrahšie vajíčka sú v nemocnici. A to myslím vážne. Musia byť odstránené nevýhodné zmluvy a transakcie. Potom sa môžeme baviť o ďalších finančných zdrojoch,“ dodáva.

Ministerstvo zdravotníctva nás pri žiadosti o reakciu odkázalo na stanovisko umiestnené na svojom webe. V ňom tvrdí, že rezort už začal podnikať systémové kroky, ktoré zlepšia postavenie zdravotníkov.

Lekári, ktorí chcú na hodinu prerušiť službu podľa ministerstva dokazujú, že "nemajú problém hazardovať s ľudskými životmi a zdravím pacientov“. Rezort zdravotníctva tvrdí, že by namiesto podobných výziev privítal "konštruktívnu diskusiu v kontexte reality, ktorej sa nikdy nebránil“.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:28