StoryEditor

Polícia vie, kto zastrelil vrahov pápayovcov

23.03.2011, 16:24
Autor:
TASRTASRlglg
Vrahov pápayovcov podľa Spišiaka zastrelil samotný objednávateľ masakra z Dunajskej Stredy.

Polícia obvinila Ľudovíta S. z úkladnej vraždy bratov Raiszovcov, ktorých súdili za vraždu gangu pápayovcov. Telá bratov Csabu a Szilárda našli zakopané pri Dunajskej Strede. Informoval o tom dnes policajný prezident Jaroslav Spišiak. Raiszovcov, ktorí boli nezvestní od roku 2008, podľa Spišiaka zastrelili. Ich telá objavila polícia až 1. marca.

Poprava pápayovcov z 25. marca 1999 je doteraz najväčšou masovou vraždou v histórii Slovenska. V bare Fontána v Dunajskej strede vtedy traja maskovaní muži postrieľali 10 mužov. Objednávateľom masakra je údajne Ľudovít S., ktorého teraz stíhajú aj za zabitie samotných "popravcov".

Po Ľudovítovi S. je vyhlásené medzinárodné pátranie, polícia už zaistila všetkých jeho najbližších spolupracovníkov. "Ak sa skrýva niekde, tak dúfam, že po takto oklieštenej možnosti manévrovania sa ho podarí zadržať, alebo získať iné relevantné dôkazy o jeho pôsobení," povedal Spišiak. S operáciou začali policajti vlani v septembri, po výmene vedenia Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

Polícia už Ľudovíta S. stačila obviniť aj za pestovanie marihuany na pozemku, na ktorom našli telá bratov.
Ako uviedol Spišiak, doteraz v prípade obvinili 11 osôb z rôznej trestnej činnosti, sedem z nich je už vo vyšetrovacej väzbe, traja zo siedmich sú vo väzbe v iných štátoch.

Ľudovít S. podľa Spišiaka pripravoval svoj návrat do Dunajskej Stredy s tým, že bude zbavený obvinení a bude môcť budovať svoju zločineckú kariéru naďalej. Polícii sa prihlásil svedok, ktorý chcel zmeniť výpoveď v prospech Ľudovíta S. Detektor lži však potvrdil, že klame.

Polícia zaznamenala stretnutia Ľudovíta S. s ľuďmi z podnikateľských či policajných kruhov, kde tvrdil, že má cestu, ako sa vrátiť a legálne podnikať.

"Naša taktika smerovala k tomu, aby sme zlikvidovali jeho logistiku," povedal policajný šéf. Vlani v decembri vyšetrovateľ obvinil tri osoby z únosu, ktoré mali Ľudovítovi S. poskytovať nelegálne získané peniaze. Karol B., Ľudovítova S. najbližšia osoba, bol obvinený zo závažného zločinu vydierania. Skrýval sa v byte, z ktorého vychádzal len v prípade potreby.

Vo februári tohto roka policajti zlikvidovali indoorové pestovanie marihuany, z neho by asi 47 000 dávok zarobilo na čiernom trhu približne 240 000 eur, povedal Spišiak. Jedným z troch obvinených z drogovej činnosti má byť aj Ľudovít S., ktorý vystupoval ako hlavný organizátor biznisu. Dvaja z nich sú občania Maďarska, sú v tamojšej väzbe, slovenská polícia čaká na ich vydanie.

Laboratórium s marihuanou mohlo podľa policajného šéfa zarobiť počas polročného fungovania 900 000 eur. Polícia v polovici marca zatkla aj ďalšiu osobu, ktorá zabezpečovala koordináciu drogovej činnosti na pokyn Ľudovíta S.

Ľudovít S. je obvinený z rôznych závažných zločinov. So svojimi komplicmi komunikoval prostredníctvom lístočkov.

 

Chronológia prípadu vyvraždenia klanu pápayovcov v Dunajskej Strede

25. marca 1999 - Do baru Fontána v Dunajskej strede vtrhli po 19.15 hod. traja maskovaní muži a v priebehu niekoľkých minút postrieľali 10 mužov. Na mieste zahynulo deväť osôb, desiata obeť umrela neskôr v nemocnici. Obeťami boli členovia miestnej mafie a boss dunajskostredského podsvetia a údajný vodca slovenského podsvetia Tibor Pápay, ktorý bol kedysi zápasníkom a pracoval pre bývalého šéfa slovenského podsvetia Miroslava Sýkoru.

10. augusta 2000 - Vyšetrovateľ Krajského úradu vyšetrovania v Trnave vzniesol obvinenie proti Ľudovítovi S., Czabovi R., Szilárdovi R. a Árpádovi Sz. pre trestné činy vraždy formou účasti a nedovoleného ozbrojovania formou spolupáchateľstva. Obvinený Ľudovít S. mal podľa záverov vyšetrovania požiadať Czabu R. a Szilárda R. o pomoc pri fyzickej likvidácii členov konkurenčnej skupiny podsvetia nebohého Tibora Pápaya. Ľudovít S. chcel takto ovládnuť záujmové prostredie Dunajskej Stredy a zároveň vyriešiť nezhody s Pápayovou skupinou. Polícia zadržala dvoch obvinených - Csabu R. a Szilárda R.

16. septembra 2003 - Čítaním obžaloby sa za múrmi leopoldovskej väznice začal súdny proces s bratmi Csabom a Szilárdom R. a Arpádom Sz.

20. mája 2004 - Najvyšší súd SR vyhovel vlastnej námietke predsedu senátu Krajského súdu v Trnave Vladimíra Tencera. Ten namietal, že nemôže súdiť obžalovaných v prípade najväčšej mafiánskej popravy v dejinách európskej kriminalistiky, vraždy "pápayovcov", keďže sa osobne poznal s jedným zo zavraždených údajných príslušníkov podsvetia Zoltánom G. V poradí druhý senát tak zostal bez predsedu a o kauze nemal kto rozhodnúť.

23. septembra 2004 - Najvyšší súd SR predĺžil na neverejnom zasadaní väzbu obžalovanému Csabovi R. do 23. júna 2005 a jeho bratovi Szilárdovi R. do 10. augusta 2005. Tretí spoluobžalovaný Arpád Sz. musel byť nasledujúci deň po piatich rokoch väzby prepustený na slobodu. Skončila sa totiž maximálna doba vyšetrovacej väzby, počas ktorej Krajský súd v Trnave nedokázal jeho trestnú vec uzatvoriť.

19. mája 2005 - Pri dopravnej nehode v obci Orechová Pôtoň tragicky zahynul Arpád Sz. jeden z obžalovaných v kauze vraždy gangu pápayovcov.

23. júna 2005 – Na slobodu sa dostal Csaba R., bránu leopoldovského Ústavu na výkon väzby opustil po uplynutí maximálnej päťročnej lehoty vyšetrovacej väzby, počas ktorej Krajský súd v Trnave nedokázal jeho trestnú vec uzatvoriť.

10. augusta 2005 - Po piatich rokoch prepustili z väzby vo väznici v Leopoldove posledného podozrivého z účasti na vražde dunajskostredského mafiánskeho gangu pápayovcov Szilárda R., pretože mu uplynula zákonná lehota väzby.

23. mája 2006 - Čítaním bodov obžaloby sa začalo na Krajskom súde v Trnave hlavné pojednávanie s obžalovanými vo veci vraždy gangu pápayovcov. Na pojednávaní sa zúčastnili traja zo štyroch obžalovaných, bratia Csaba a Szilárd R. a Richard V. Štvrtý obžalovaný Andrej R. na pojednávanie neprišiel, v priebehu pojednávania poslal ospravedlnenie kvôli obličkovej kolike.

23. januára 2008 - Pojednávanie vo veci vraždy členov klanu pápayovcov musel senát Krajského súdu (KS) v Trnave odložiť na neurčito. Dôvodom bola neprítomnosť obhajcov obžalovaných Szilárda a Csabu R. a Richarda V. Ich obhajcovia boli v Bratislave na pojednávaní s Volodymyrom Y.

20. septembra 2008 - Viaceré slovenské denníky priniesli správu, že bratia Csaba a Szilárd R. z Dunajskej Stredy sú od 17. septembra 2008 nezvestní. Naposledy ich videli pred dunajskostredským obchodným centrom Max. Druhý deň ich nezvestnosť nahlásili ich partnerky. Obaja údajne nastúpili do terénneho mercedesu a na základe telefonického dohovoru odišli do obce Vrakúň pri Gabčíkove, kde sa mali stretnúť so Zsoltom N. (blízky človek Ľudovíta S.). Odvtedy sú ich telefóny vypnuté.

22. novembra 2008 - Hovorkyňa PZ v Trnave Martina Kredatusová potvrdila, že Andrej R. sa stal ďalším z aktérov kauzy vyvraždeného pápayovského gangu, ktorý sa stratil bez stopy. Nezvestný zostal aj pravdepodobný objednávateľ vraždy Tibora Pápaya a jeho ľudí Ľudovít S.

9. marca 2011 - Masmédiá na Slovensku priniesli správu, že v spustnutom areáli družstva v osade Čófta - súčasti Dunajskej Stredy sa našli telesné pozostatky dvoch mužov. Malo ísť o telá nezvestných bratov Csabu a Szilárda Raiszovcov, ktorí figurovali v najväčšej mafiánskej poprave v SR.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:07