StoryEditor

Fico chce Miklošovu hlavu. Kvôli straníckym kšeftom

11.04.2011, 12:45
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Podľa Fica minister financií Mikloš musel o klientelizme vo svojom rezorte vedieť a mal by odstúpiť.

V pôsobnosti Ministerstva financií (MF) SR pod vedením Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) sa podľa opozičného Smeru-SD udiala transakcia, ktorá je ukážkovým príkladom straníckeho klientelizmu. Z tohto dôvodu by mal šéf rezortu financií podľa predsedu najsilnejšej opozičnej strany Roberta Fica odstúpiť zo svojej funkcie.     

Daňové riaditeľstvo (DR) SR, ktoré vedie Miklošov osobný priateľ Miroslav Mikulčík a ktoré priamo spadá pod ministerstvo financií, podľa Fica podpísalo tento rok zmluvu o prenájme budovy v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ-DS a šéf jej poslaneckého klubu v nitrianskom VÚC Ondrej Ščurka. Suma za päťročný prenájom znie na takmer 200 miliónov korún (6,6 milióna eur) a aspoň časť z nich podľa Fica skončí v straníckej pokladnici.     

Smer-SD si podľa svojho predsedu počká do utorka (12.4.), čo urobí premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s ministrom financií Ivanom Miklošom, ktorý podľa Fica musel vedieť, čo sa na Daňovom riaditeľstve dialo. "Je to niečo, čomu až nerozumieme, do akej miery môže siahať arogancia, nadutosť a namyslenosť predstaviteľov SDKÚ-DS. Čo si mysleli, že sa na to nikdy nepríde? Že nevieme rátať, koľko je dva a dva, ako veci fungujú?," spýtal sa Fico.     

Celý prípad začal ešte za bývalej vlády na jar 2010, kedy DR SR hľadalo v Košiciach novú budovu, do ktorej by presťahovalo svojich pracovníkov z viacerých daňových úradov. V tom čase aj podpísalo zmluvu o budúcej zmluve na nájom nebytových priestorov so spoločnosťou VSH Development, s.r.o., ktorá bola vybraná ako najlacnejšia zo štyroch ponúk. "Z tejto zmluvy vyplýva spoločnosti právo, aby v nejakom okamihu bola podpísaná normálna nájomná zmluva," upozornil Fico.     

K plneniu tejto zmluvy však podľa neho už neprišlo. Krátko po nástupe novej vlády, 29. júla 2010, napísalo DR SR spoločnosti VSH Development list, ktorým dalo najavo, že na prenájom novej budovy nemá peniaze. Napriek tomu však Mikulčík 8. marca tohto roka podpísal zmluvu o prenájme nebytových priestorov s firmou Nitra Invest, s.r.o., čím podľa Fica okrem iného absolútne ignoroval predchádzajúcu zmluvu o budúcej zmluve. "Majiteľom a konateľom Nitra Invest je okresný predseda SDKÚ-DS v Nitre, pán Ščurka. Nie nejaký skrytý človek, priateľ priateľa, hovoríme o oficiálnom predstaviteľovi SDKÚ-DS v nitrianskom okrese, dokonca je šéfom klubu v nitrianskom VÚC," podčiarkol šéf Smeru-SD.     

Nová zmluva je navyše podľa Fica oveľa nevýhodnejšia ako tá pôvodná. Namiesto zrekonštruovanej budovy priamo v centre Košíc totiž DR SR získalo za viac peňazí do prenájmu starú budovu na okraji mesta. Čas nájmu sa navyše skrátil z pôvodných desať na päť rokov, po ktorých môže dôjsť k ďalšiemu navýšeniu ceny.     

Minister Mikloš ako podpredseda SDKÚ-DS o celom prípade podľa Fica musel vedieť. "Mikloš musí vedieť, že jeho okresný predseda v Nitre a šéf poslaneckého klubu vo VÚC podpisuje zmluvu za 200 miliónov korún v jeho rezorte. Samozrejme, že tu musí byť vratka, inak to nemá logiku, načo by to inak robili. Okresný predseda v Nitre ľahko vráti do straníckej pokladne 20 % alebo koľko sa dáva pri takomto biznise," dodal Fico s tým, že ide o dokonalý príklad straníckeho klientelizmu.     

MF SR sa s celým prípadom ešte len oboznámi, medzitým má svoje kroky na dnešnej tlačovej konferencii vysvetliť priamo šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík. Predsedníčka vlády si podľa jej hovorcu Rada Baťa rovnako počká na vysvetlenie DR SR. "Za ministra financií môžem povedať, že ak mu pán Fico chce niečo odkázať, mohol by konečne nabrať odvahu a povedať mu to do očí v televíznej diskusii," uviedol pre TASR hovorca ministra financií Martin Jaroš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:03