StoryEditor

Interblue: Nepodplácali sme

24.08.2009, 00:00
Pozadie sporného predaja emisných kvót firme Interblue Group bude možno čoskoro odhalené. O neznámu firmu registrovanú v Spojených štátoch sa totiž zaujímajú už aj americké úrady (na snímke minister životného prostredia Viliam Turský).

Podľa informácií HN obchod, pri ktorom sme predali neznámej Interblue 15 miliónov ton emisií len za 5,05 eura za tonu, sa Američanom nepozdáva - a to práve preto, že firma má americké "občianstvo“.

V registrácii uvádza ako svoje sídlo mesto Snohomish v americkom štáte Washington. Interblue Group informácie o tom, že predaj emisií vyšetrujú aj za "veľkou mlákou“, popiera. "Nikto z kompetentných zo Spojených štátov nás nekontaktoval,“ reagovali pre HN minulý týždeň zástupcovia Interblue.

Emisie zaujímajú FBI
Podľa našich doterajších zistení však FBI - federálny úrad pre vyšetrovanie - môže začať vyšetrovať každú spoločnosť pôsobiacu v zahraničí, ak je zaregistrovaná v USA - čo je aj prípad Interblue.

Americká ambasáda na Slovensku, ktorá sa o obchod zaujíma už dlhšie, nám k celej veci nechcela nič povedať. Nevylúčila však, ani nepotvrdila, že americké úrady už obchod prešetrujú. "Všetky americké spoločnosti, ktoré podnikajú v zahraničí, sa musia riadiť zákonom Foreign Corrupt Practices Act. K priebehu akéhokoľvek vyšetrovania sa zásadne nevyjadrujeme,“ uviedol hovorca americkej ambasády v Bratislave Chase Beamer. O spomínanom protikorupčnom zákone v sobotu informoval aj denník SME. Podľa tohto zákona platia rovnako prísne pravidlá pre všetky spoločnosti registrované v USA, aj keď pôsobia mimo územia Spojených štátov. Zákon zakazuje firmám korumpovať zahraničného vládneho úradníka za účelom získať alebo udržať biznis na úkor štátu. Ak je podozrenie, že k niečomu podobnému došlo, FBI sa o obchod začne zaujímať.

Nekorumpovali sme
Stanovisko FBI sa nám však zatiaľ nepodarilo získať. Na úrade FBI v meste Everett, pod ktoré spadá Snohomish, nás odporučili na centrálu a oficiálneho hovorcu v meste Washington D.C. Odpoveď na mailové otázky sme však zatiaľ nedostali. Interblue sa bráni a odmieta akékoľvek podozrenia z korupčných praktík. "Platba do Štátnej pokladnice za AAU (štátne emisné kvóty - pozn. red.) bola skutočne v súlade so zmluvou, nikdy sme neuhradili žiadnu platbu nejakému slovenskému vládnemu úradníkovi. Interblue nie je taktiež žiadnou verejne pôsobiacou obchodnou spoločnosťou,“ znela reakcia firmy. Či sa americké úrady v súvislsoti s kauzou emisie obrátili aj na Slovensko, včera naša polícia potvrdiť nevedela.

Aká bude budúcnosť slovenského obchodu s emisiami, je momentálne nejasné. Premiér Robert Fico chce zmluvu s Interblue zrušiť. Zatiaľ to však nemá kto urobiť, keďže ministerstvo životného prostredia príde v najbližších hodinách o tretieho ministra za SNS - Viliama Turského.

Prečítajte si aj:
Zmluvy som neuzatváral. Ja riešim odborné veci

Šéf sekcie kvality životného prostredia na ministerstve životného prostredia Pavol Tehlár pre HN:

Premiér Robert Fico vyhlásil, že nový minister životného prostredia bude musieť zrušiť sporné zmluvy, ale aj vymeniť viacerých úradníkov, ktorých nominovala SNS. Vás spomenul ako príklad.
Neviem, či sa tá moja funkcia má spolitizovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:44