StoryEditor

Fico vytiahol nahor Sulíka

16.02.2010, 23:00
Autor:
besbes

Robert Fico pritiahol Richardovi Sulíkovi nových voličov. Jeho séria útokov na čudné financovanie SDKÚ-DS spôsobila, že významná časť jej sympatizantov sa prakticky zo dňa na deň presunula k mimoparlamentnej strane Sulíka Sloboda a Solidarita (SaS).

Komentár HN
Robíme to dobre. Hmm

Prvý pohľad na prieskumy verejnej mienky podľa najnovšieho Focusu zvádza nielen pozorovateľov (Sloboda a Solidarita profituje z problémov v SDKÚ), ale aj vedenie SaS.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Focus. "Je zjavné, že to, čo pokleslo na strane SDKÚ, pribudlo v SaS,“ upozorňuje sociológ Martin Slosiarik z Focusu. Sulík tak už doslova dýcha Mikulášovi Dzurindovi a spol. na krk - SDKÚ má niečo vyše 11 percent, SaS o dve percentá menej.

Prieskum vznikal práve v čase, keď SDKÚ čelila najtvrdším úderom od Fica, ktorý ju obvinil z prania "špinavých“ peňazí. Sulík a spol. práve kvôli tomu spoluprácu s dzurindovcami odmietli. "Zdá sa, že naše rozhodnutie ísť do volieb samostatne, ako aj ďalšie kroky, voliči podporujú,“ reagoval pre HN.

SDKÚ dôvod na nervozitu nevidí: nemáme sa prečo vyjadrovať k prieskumom, tvrdí podpredseda strany Ivan Mikloš.

Prečítajte si aj:
Ficov útok odplašil SDKÚ voličov

Dzurinda vs. Sulík. SDKÚ-DS má problém. Po tom, čo ju premiér obvinil z prania špinavých peňazí, jej odchádzajú voliči k SaS. Strana Richarda Sulíka sľubuje po voľbách odvážne zmeny. Podľa expertov však môžu stroskotať.

Sulíkove experimenty môžu v praxi stroskotať

Viac peňazí pre ľudí a menej prekážok pre podnikanie. Aj takéto ambície má preferenčne stúpajúca strana Sloboda a Solidarita, ktorú vedie Richard Sulík. Ak by po voľbách prekročila prah parlamentu, nechce to dosiahnuť zadlžovaním krajiny, ale radikálnou reformou odvodov a daní známou ako odvodový bonus.

Voliči sa k SDKÚ môžu vrátiť

Martin Slosiarik z agentúry Focus pre HN:

SDKÚ prichádza o voličov. Čo musí urobiť, aby to zastavila?
Nemali by už prichádzať ďalšie kauzy. Nie je isté zatiaľ ani to, do akej miery chápu voliči SDKÚ tú poslednú kauzu ako uzavretú. Hovorí sa o tejto téme už podstatne menej, ide to do stratena a SDKÚ sa tiež zrejme zameria hlavne na voľby, na kandidátku a primárne voľby. A potom riešiť kampaň a ako osloviť voliča. Pre nich by nemalo dobrý efekt vracať sa do minulosti a vŕtať sa v nej, pokiaľ teda nebudú musieť na niečo reagovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:14