StoryEditor

Súd nepripustil FNM ako vedľajšieho účastníka konania v spore o kúpele

08.04.2010, 11:07
Autor:
TASRTASR

Okresný súd Bratislava V nepripustil Fond národného majetku (FNM) SR ako vedľajšieho účastníka v spore Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany (SLKP), a.s., a spoločnosťou CKSK o určenie neplatnosti zmluvy o obchodnej činnosti. K vstupu do konania vyzývali FNM kúpele a ich akcionár ešte v roku 2009.

Petržalský súd nepripustil vstup FNM SR ako vedľajšieho účastníka na strane navrhovateľa do konania o určenie neplatnosti zmluvy o obchodnej činnosti pre nesplnenie zákonných podmienok pre vstup, konkrétne pre absenciu právneho záujmu na výsledku konania 25. marca. Predtým 11. marca z rovnakého dôvodu nepripustil do konania ako vedľajšieho účastníka Swiss Finance, s.r.o., ktorá odkúpila pohľadávku CKSK voči kúpeľom. Najbližšie pojednávanie v tejto kauze je naplánované na 15. apríla.  

"Nevidíme relevantný dôvod, ktorý by odôvodňoval vstup FNM do tohto konania alebo do konania na Okresnom súde Bratislava I o určenie neplatnosti výpovede zmluvy o obchodnej činnosti. Chápali by sme však, ak by mal FNM snahu vstúpiť do konania Swiss Finance proti SLKP, a.s., o zaplatenie zmluvnej pokuty," uviedla v reakcii pre TASR spoločnosť CKSK, a.s., prostredníctvom svojho právneho zástupcu Advocatus Martinková, s.r.o. Právny zástupca namietal existujúci právny záujem Swiss Finance, s.r.o., aj FNM SR na výsledku tohto sporu, nakoľko ich práva a povinnosti nebudú rozhodnutím súdu nijako ovplyvnené.

"Obavy FNM, že v prípade neúspechu SLKP, a.s., v spore proti Swiss Finance, s.r.o., o zaplatenie zmluvnej pokuty, by mohol mať akcionár SLKP, a.s., finančné nároky voči štátu sú neodôvodnené. Existenciu dôkazov o tom, že akcionári SLKP, a.s., v čase kúpy akcií vedeli o zmluvných záväzkoch s CKSK, a.s., viackrát potvrdil aj právny zástupca zahraničného akcionára CKSK, a.s., Andreas Frohner," dodal právny zástupca. Podľa tohto zdroja spory, ktoré vedú kúpele voči CKSK, "majú jedinú príčinu -- finančné nároky Swiss Finance, s.r.o., voči SLKP, a.s. Kúpele sa len snažia rozložiť matériu sporu so Swiss Finance, s.r.o., na viacero súdov.  

"Ak by dosiahli vyslovenie neplatnosti zmluvy o obchodnej činnosti s CKSK, a.s., alebo výpovede tejto zmluvy, malo by to kauzálny vplyv na negáciu finančných nárokov Swiss Finance voči kúpeľom. Takáto forma obrany môže byť efektívna jedine vtedy, ak sa zástupcovia SLKP, a.s., nebudú zameriavať výlučne na vedenie sporu, ale hlavne na dosiahnutie požadovaného výsledku. Navyše dôkazy CKSK, a.s., preukazujúce platnosť zmluvy sú v skutku neprehliadnuteľné," domnieva sa právny zástupca Advocatus Martinková.

Naposledy sa v tejto kauze na Okresnom súde Bratislava V konalo 25. februára, sudkyňa však pojednávanie musela odročiť na spomínanú polovicu apríla. O odročenie procesu požiadal nový právny zástupca CKSK, a.s., ktorý dovtedy nedostal od predchádzajúceho advokáta potrebné dokumenty a teda nevedel zaujať k predmetnej veci stanovisko. Ďalším dôvodom odročenia bol aj fakt, že na februárové pojednávanie doručil na súd právny zástupca FNM SR práve podnet na vstup do konania ako vedľajší účastník na strane žalobcu, teda SLKP. Na žalovanej strane zasa podal ešte v roku 2008 návrh na vstup do konania spomínaný právny zástupca spoločnosti Swiss Finance.  

Návrh na vstup do tohto súdneho konania zvažuje aj jediný akcionár CKSK, a.s., Georg Fodor bytom v Juhoafrickej republike. V prípade, že do sporu vstúpi, bude ho zastupovať advokát z Rakúska Andreas Frohner, ktorý je toho názoru, že CKSK, a.s., môže nároky Swiss Finance obhájiť, ale aj zmariť.   Predstavenstvo CKSK sa 24. februára vyjadrilo, že pre absolútnu absenciu dokladov spoločnosti do augusta 2009 požiadalo o odročenie februárového pojednávania. "CKSK považuje zmluvu o obchodnej činnosti medzi SLKP a CKSK za platnú. Nebola v rozpore so zákonom ani dobrými mravmi, diskutabilné je len ustanovenie o zmluvnej pokute a výške," uviedlo predstavenstvo CKSK prostredníctvom svojho právneho zástupcu - spoločnosti Advocatus Martinková, s.r.o.  

Kúpele žiadajú vyhlásiť za neplatnú zmluvu o obchodnej spolupráci, ktorú s CKSK v roku 1997 podpísalo ich vtedajšie vedenie. Na jej základe totiž žiada Swiss Finance v inom súdnom konaní na Okresnom súde v Piešťanoch vyplatenie 7,63 milióna eur za nedodržanie dohodnutých podmienok. Sumu tvoria úroky a zmluvná pokuta. Spomínanú pohľadávku postúpila CKSK, a.s., Swiss Finance, a.s. Pravdepodobne sa však bude snažiť, aby zmluvu o postúpení pohľadávky určil súd za neplatnú.   Už v roku 2008 sudca Okresného súdu v Piešťanoch zaviazal rozsudkom SLKP sumu vyplatiť spoločnosti Swiss Finance, ktorá pohľadávku CKSK medzitým odkúpila. Kúpele sa odvolali a v lete 2009 Krajský súd v Trnave vec zrušil a vrátil pre procesné pochybenia sudcu znovu na OS Piešťany. Ako vedľajší účastník do veci neskôr navrhol vstúpiť v oboch prípadoch FNM SR. Súčasný vlastník kúpeľov Danubius Hotels Management, Co. Ltd. (47 percent akcií) už v prípade rozsudku v roku 2008 avizoval, že je pripravený žalovať FNM, že pri kúpe SLKP neupozornil na možný záväzok voči CKSK.   Spoločnosť CKSK, a.s., na základe zmluvného vzťahu mala v rokoch 1997-1999 pre kúpele za províziu získavať klientov. Po vrátení kúpeľov naspäť štátu nové vedenie SLKP odmietlo zmluvu rešpektovať a malo ju listom vypovedať ešte pred vypršaním jej platnosti v roku 2002.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:28