StoryEditor

Fico: Funkcia šéfa ÚVO patrí opozícii

11.04.2011, 19:00
Autor:
TASRTASR
Za odchodom nominanta Smeru-SD Romana Šipoša z čela Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) cíti predseda najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico tlaky zo strany vlády.

"Evidentne na neho tlačili a nútili ho robiť veci, ktoré nie sú v súlade so zákonom," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že slobodné rozhodnutie Šipoša rešpektuje.

Zároveň vychádza z toho, že post predsedu ÚVO patrí opozícii a Smer-SD preto pripraví nového kandidáta na uvoľnené miesto. "Táto pozícia patrí opozícii a my sa budeme o túto pozíciu uchádzať," avizoval Fico. Pripomenul, že jeho strana tento princíp rešpektovala, keď bola vo vláde a predpokladá, že to tak bude aj naďalej.

"Nevidím žiadny dôvod, prečo by na čele tohto významného kontrolného orgánu mal stáť predstaviteľ vládnej koalície. Ak toto nebudú rešpektovať, tak búrajú akékoľvek princípy, na ktorých sa buduje slovenský politický systém. Je zrejmé, že keď si tam dajú svojho vlastného človeka, budú kriviť zákony," dodal predseda Smeru-SD.

Šipoš dnes svoj odchod z čela ÚVO potvrdil v telefonickom rozhovore pre denník SME a oznámil to aj na internetovej stránke úradu. Nominant Smeru-SD podľa vlastných slov odchádza, pretože situácia, v ktorej sa ocitol, mu nedovoľuje vykonávať funkciu v súlade s jeho svedomím.

Jeho rozhodnutie prišlo po tom, čo prácu ÚVO skritizovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Šéfka kabinetu tvrdí, že úrad zastavil veľké množstvo tendrov. "Súčasná situácia okolo tendrov úplne blokuje rozbiehanie veľkých projektov a čerpanie prostriedkov z eurofondov," povedala po minulotýždňovom rokovaní Koaličnej rady.

Radičová kritizovala aj údajný konflikt záujmov podpredsedu ÚVO Mareka Vladára. Ten počas Ficovej vlády riadil obstarávania na ministerstve vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). "Má jednoznačný konflikt záujmov, ktorý budeme riešiť na zasadnutí vlády," povedala minulý týždeň premiérka.

01 - Modified: 2004-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EIB podporí malé projekty samospráv 02 - Modified: 2004-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Bohunice za minulý rok 25 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:34