StoryEditor

Najskalnejších voličov má KDH

06.04.2010, 00:00
Najviac pevne rozhodnutých voličov má KDH, naopak, najmenej SaS. Iba sedem z desiatich jej voličov si je dnes istých, že by jej odovzdali svoj hlas vo voľbách. Ukázal to exkluzívny prieskum agentúry Focus pre HN.

KDH: Sme najslušnejší
"KDH má svoje pevné jadro voličov, sú to voliči starší, disciplinovaní, volia stranu už dlhé roky,“ vysvetľuje silné väzby voličov kresťanských demokratov sociológ Ivan Dianiška. Starší ľudia všeobecne ostávajú verní svojmu politickému presvedčeniu, čo je podľa odborníka dané stabilizáciou názoru a stúpajúcim vekom.
Tiež slušnosť a málo vnútrostraníckych turbulencií považuje podpredsedníčka KDH Mária Sabolová za dôležité aspekty pre vernosť ich voličov. "Sme strana bez korupčných škandálov. Lebo sme po tých dvadsiatich rokoch najslušnejšou stranou, my nemáme ľudí, ktorí urážajú ľudskosť.“ Kresťanskí demokrati sú na politickej scéne už dvadsať rokov a na čele s predsedom Jánom Figeľom dosahujú v prieskumoch strán preferencie okolo 12 percent, čo je najviac za posledné roky.

Maďari v "závese“
Hneď v závese za KDH sú maďarské strany SMK a Most-Híd. Veľká väčšina ich voličov je tiež pevne rozhodnutá dať hlas práve im a sociológ ako dôvod vidí národnostnú príslušnosť. "Po tom, čo SMK opustila Bugárove krídlo, ostali jej voliči, ktorí považujú SMK za tú skutočnú reprezentantku záujmov maďarskej menšiny,“ tvrdí Dianiška. Tí ostatní, naopak, veria viac Mostu. "V Moste je tiež veľká časť voličov maďarskej národnosti a tí si myslia, že táto strana je lepšou alternatívou ako SMK.“
Najsilnejšia vládna strana má dnes istých iba niečo viac ako tri štvrtiny sympatizantov. "Štruktúra elektorátu Smeru sa približuje najviac k priemernej slovenskej voličskej populácii. Ľudia si uvedomujú, že ani Smer nie je úplný ideál, no volia ho preto, čo už ukázal,“ hovorí Dianiška. Len o niečo lepší výsledok ako Smer dosiahla ĽS-HZDS.
Chváliť pevne presvedčenými voličmi sa nemôže ani SDKÚ-DS. Je to strana, ktorou v posledných týždňoch otriasali kauzy, výmena volebného lídra, a to všetko ešte môže vplývať na rozhodovanie ľudí. Sociológ však tvrdí, že pri tejto strane to nie je nič nezvyčajné.
"SDKÚ je známa tým, že jej voliči sa rozhodujú na poslednú chvíľu. A volebný výsledok je vždy iný ako preferencie, oveľa lepší.“ Dianiška to pripisuje vlastnostiam jej typického voliča, ktorý je vzdelaný a zároveň aj kritický a viac váha, koho bude voliť.

SNS musí burcovať
Pod priemerom je vládna SNS Jána Slotu a nová strana SaS Richarda Sulíka. Zatiaľ čo pri SaS je váhavosť voličov opodstatnená, keďže ešte podľa experta nemohli ukázať, čo v nich je, pri SNS je to pretrvávajúci problém strany bez programu.
"SNS je strana prelietavých a vyburcovaných voličov, všetko, čo ich drží nad vodou, je to, či dokážu v správny čas vystrašiť voličov maďarskou kartou,“ hodnotí Dianiška. "Neverní“ voliči sa však môžu SNS stať aj osudnými a nepodarí sa jej prekročiť hranicu zvoliteľnosti.

Nemali ešte šancu
Najmenej istých voličov má v súčasnosti mimoparlamentná strana SaS Richarda Sulíka. Pri nej je podľa analytikov menej pevné rozhodnutie voličov spôsobené jej krátkou existenciou, čo si myslí aj podpredseda strany Juraj Miškov.
"Väčšinou pri nových stranách je pevnosť rozhodnutia menšia ako pri starších stranách. Nemali sme šancu ukázať nejakú reálnu politiku. Pre mňa to nie je prekvapujúce, práve preto kampaň, ktorú štartujeme 13. apríla, bude posilňovať pevnosť rozhodnutia voličov,“ povedal HN podpredseda SaS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:13