StoryEditor

Pravica je na garážové firmy prikrátka

18.07.2010, 18:05
Zámer vlády odpojiť od štátnych kšeftov spoločnosti s nejasným pozadím môže naraziť na európske pravidlá.

Milióny eur zo štátnej kasy môžu naďalej končiť vo vreckách utajených majiteľov garážových či schránkových firiem. Hoci nová štvorkoalícia sľubuje, že spoločnostiam s nejasným pozadím zakáže biznis so štátom, nemá na to dostatočné páky. Ťažkosti so splnením sľubu priznáva nový minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Bývalí opoziční politici kritizovali vládu Roberta Fica, že štátne kšefty dávala práve aj takýmto firmám – napríklad pri emisiách či mýte.

„Určite to tam bude“
Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviaže, že z verejných súťaží vylúči garážové firmy. „Určite to tam bude,“ potvrdila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Zákaz má podľa SDKÚ platiť pre spoločnosti, ktorých skutoční vlastníci nie sú známi, fungujú iba cez nastrčené osoby. „Ide o firmy, ktoré sú nedôveryhodné, chýbajú im referencie a vznikli tesne pred vypísaním tendra,“ popisuje poslanec za SDKÚ Ivan Štefanec.
Právnik Pavel Nechala z Transparency International upozorňuje, že zavedenie pravidla sa nemusí podariť. Podnikatelia už majú možnosti aj na zakrytie „garáží“. „Bežne sa predávajú spoločnosti, ktoré na papieri fungujú roky,“ uviedol Nechala. Pre ľudí, ktorí chcú ostať v utajení, podľa neho tiež nie je problém dosadiť do orgánov spoločnosti fyzické osoby.


Celý článok čítajte v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. máj 2024 00:54