StoryEditor

Iba štvrtina z nás je spokojná so životom vo svojom meste

06.04.2011, 13:17
Autor:
TASRTASR

Podľa medzinárodného prieskumu je iba 23 percent Slovákov spokojných s kvalitou života vo svojich mestách, 63 percent ju vníma ako priemernú a zvyšok považuje za slabú. Vyplýva to z marcového telefonického prieskumu agentúry AKO na vzorke 1000 respondentov, ktorý sa podľa všeobecných kritérií prvýkrát organizuje v rôznych európskych krajinách.

"Najdôležitejšími faktormi pri posudzovaní parametrov atraktivity mesta sú prostredie, bezpečnosť, prístup k zdravotnej starostlivosti, čistota a nakladanie s odpadom," uviedla na dnešnej prezentácii výsledkov v Bratislave Lucia Ftáčniková z prieskumnej agentúry AKO. Dve oblasti, s ktorými sú mestskí ľudia najspokojnejší a nepovažujú ich za potrebné zlepšiť, sú nakupovanie a kultúra s nočným životom.

Prieskum zistil, že 60 percent obyvateľov sa narodilo v meste, v ktorom bývajú. Podľa Ftáčnikovej to svedčí o tom, že Slováci majú nízku mobilitu. Viac ako polovica respondentov považuje za akútne zlepšenie v nasledujúcich oblastiach - prístup k zdravotnej starostlivosti, verejná doprava, cesty, parkovanie, náklady na život, bezpečnosť či cenová prístupnosť bývania.

"Posudzovali sme aj podľa veľkosti miest. Najlepšie z toho vyšla Bratislava a Košice, menšie mestá boli výrazne negatívnejšie hodnotené ako miesta na život a prácu," uviedla pre TASR Ftáčniková.

Podľa nej sa posudzovali faktory, ktoré by ľudia chceli meniť, či aké priority by malo prijať vedenie mesta na zlepšenie života v nich. Niekde požadovali väčšiu propagáciu turizmu, priťahovanie medzinárodných investičných spoločností, zlepšovanie životného prostredia, dopravy, bezpečnosti alebo znižovanie korupcie vo verejnom sektore.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:45