StoryEditor

Smer napadne voľbu na súde

11.04.2011, 00:00
Autor:
TASRTASR

Opozičný Smer-SD sa plánuje obrátiť po publikovaní novely zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR v Zbierke zákonov na Ústavný súd. Odmieta zmenu tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú. Chce poukázať na nesúlad novely s ústavou. Vo včerajšej diskusnej relácii STV O 5 minút 12 to vyhlásil poslanec Smeru Róbert Madej.

Ako však dodal, veria, že prezident zákon nepodpíše, čím sa opäť dostane na rokovanie parlamentu. Poslanec KDH Pavol Abrhan odmietol výslovnú účelovosť novely. Pripustil však, že predchádzajúce nezvolenie nového generálneho prokurátora bolo jedným z motívov. "Je to systémové opatrenie," upozornil s tým, že novela rozširuje možnosť na verejnú voľbu funkcionárov, ktorá doteraz nebola v rokovacom poriadku ošetrená. Podľa neho nejde o zmenu pravidiel počas hry, keďže predchádzajúce dve kolá tajnej voľby už boli uzatvorené.

Ak poslanec bojuje za tajnú voľbu generálneho prokurátora, tak ako to robí predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, potom nehlasuje podľa svojho svedomia. "To znamená, že z nejakého dôvodu nechce, aby sa verejnosť dozvedela o jeho voľbe," uviedla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Aj ona opätovne poprela, že by zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora súvisela s výsledkami predchádzajúceho hlasovania na pôde parlamentu, keď sa koaličného kandidáta nepodarilo zvoliť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:43