StoryEditor

Tunel vo fonde? Ministri si umývajú ruky

29.09.2010, 00:00
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorý ako zastupujúci minister hospodárstva v roku 2005 riešil situáciu v Národnej agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania, odmieta politickú zodpovednosť za možné tunelovanie peňazí.

"Ivan Mikloš dočasne viedol rezort od konca augusta 2005 do polovice októbra toho istého roka,“ reagoval prostredníctvom hovorcu Martina Jaroša.                                   

Nulový vplyv?
Bývalý minister hospodárstva za ANO Jirko Malchárek, ktorý nastúpil do funkcie namiesto Mikloša, odkazuje v celej veci práve na svojho dočasného predchodcu. "Mal som nulový vplyv na agentúru. Ivan Mikloš zmenil štruktúru agentúry a vymenoval do funkcie riaditeľa Bystríka Berthotyho, ja som nerozhodoval o chode agentúry,“ reagoval pre HN Malchárek, ktorého za zodpovedného označil súčasný minister Juraj Miškov.

Celá schéma, podľa ktorej štát stratil kontrolu vo Fonde fondov vytvorenom Národnou agentúrou, vznikla podľa exministra Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. "Zodpovednosť za súčasný stav agentúry nesie Ivan Mikloš, stranícky kolega pani premiérky Ivety Radičovej. Za jeho éry to bolo takto nastavené, za jeho éry tam boli tieto osoby dosadené a bohužiaľ zmluvy sú nastavené tak, že sú nevypovedateľné,“ vyhlásil Jahnátek. Tvrdí, že to nemohol riešiť, keďže nemal na situáciu v agentúre vplyv.

Mikloš považuje "hádzanie špiny“ na jeho osobu za absurdné. "Za ministrovania Jahnátka sa trikrát menili stanovy agentúry - čo dokazuje, že nie je pravda, že exminister za Smer nemal na agentúru žiaden dosah. Je to práve naopak: za agentúru a jej dcérske spoločnosti a ich hospodárenie zodpovedal práve jeho rezort,“ bránil sa minister financií.

Audit s problémami
Aj bývalý riaditeľ agentúry Berthoty tvrdí, že rezort mal možnosť dostať sa k informáciám o nakladaní s peniazmi. "Počas môjho pôsobenia sme robili monitorovaciu správu o každej jednej investícii, čo bolo, keď som odišiel, neviem,“ reagoval pre HN Berthoty, ktorý vo funkcii skončil v júli 2007. O rok neskôr však bol podľa informácií HN v agentúre vykonaný audit, ktorý audítor ukončil s výhradou, že sa nevedel dostať k finančnému majetku fondov.

Podobne stroskotal aj audit v roku 2009. Správa z neho nebola vydaná z rovnakého dôvodu, audítor sa k informáciám opäť nedostal. Podľa našich zistení však k peniazom, ktoré do fondov pritiekli zo štátneho rozpočtu a z Európskej únie, dostali osoby spojené s fondom.

Dostal aj Kollár
Ku kompletnému zoznamu príjemcov sme sa však nedostali. Súčasný konateľ Fondu fondov Ľuboš Halák nám ho odmietol poskytnúť s odôvodnením, že zatiaľ nemôže. Akcionárom v Slovenskom rozvojom fonde, ktorý je súčasťou Fondu fondov, je totiž cez viacero firiem podnikateľ Peter Struhár.

Spomínaný rozvojový fond sa rozhodol investovať napríklad v akciovkách Fun media group a Radio, kde figuruje Struhár aj s podnikateľom Borisom Kollárom. Ten finančný vklad priznal. "Fond k nám vstúpil investorsky minulého roku 20 alebo 25 percentami, neviem presne, myslím, že šlo o 80 miliónov korún v starej mene. U nás však určite nič nestratí, fond môže byť rád, že u nás mohol investovať, rádio rastie,“ vyhlásil pre HN Kollár. To, že by mal byť zvýhodnený vďaka Struhárovi, odmietol. Samotný Struhár sa včera k celej veci z rodinných dôvodov nemohol vyjadriť, urobí tak vraj okamžite, ako bude môcť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:06