StoryEditor

Súdy sú kľúčom k úspechu

04.03.2011, 08:50
Podnikateľské prostredie. Čiastočné zlepšenie príde už v tomto roku.

 Zásadnú zmenu v zlepšení podnikateľského prostredia neprinesie Zákonník práce ani odvodová reforma, aj keď čiastočne určite pomôžu. Skutočným problémom je vymáhateľnosť práva a miera korupcie. Riešenie týchto problémov vláda ešte nepredstavila.

Zlepšite súdy
Za posledný rok kleslo Slovensko prakticky vo všetkých relevantných prieskumoch, ktoré porovnávajú stav podnikania v rôznych krajinách sveta. Riešenia, ktorými chce vláda tento stav zmeniť, Slovensku pravdepodobne pomôžu, ale zásadný posun vpred neprinesú. Problémom Slovenska sa totiž čoraz viac stáva korupcia a neschopnosť súdov ochrániť podnikateľov pred špekulantmi. „Podľa mňa medzi najdôležitejšie zlepšenia patrí lepšia vymáhateľnosti práva a minimalizácia korupcie,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. V Správe o stave podnikateľského prostredia, ktorou sa tento týždeň zaoberala vláda, je tomuto problému venovaný iba jeden bod, ktorý navyše neponúka žiadne konkrétne riešenia, ale skôr všeobecné formulácie.

Zmeny pomôžu
Oveľa konkrétnejšia je vláda v navrhovaní zmien v podnikateľskom prostredí, ktoré pomôžu podnikateľom v praktickom fungovaní. „Ocenili by sme napríklad, ak by sa systémovo znížil počet zmien v právnych predpisoch ovplyvňujúcich podnikanie a zavedenie pravidla ,najviac jedna zmena ročne‘,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Podľa vládou schváleného plánu by toto pravidlo mohlo nabrať reálnu podobu už v polovici tohto roka.
Medzi ďalšie veci, ktoré majú potenciál výraznejšie ovplyvniť stav podnikateľského prostredia, je aj zníženie administratívnych bariér pri podnikaní o 25 percent alebo lepšie spolupracovať s podnikmi pri príprave zákonov, ktoré menia podnikateľské prostredie. „Potrebujeme odstrániť prebytočné a protipodnikateľsky orientované ustanovenia v celej škále legislatívnych noriem týkajúcich sa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ktorú dnes upravuje až 35 právnych predpisov,“ hovorí Hošták.

Lepší zákonník a jednoduchšie odvody
Zmenu k lepšiemu s najväčšou pravdepodobnosťou prinesie aj nový Zákonník práce a reforma odvodov, ktoré vláda aktuálne pripravuje. Aj keď reformy zrejme nebudú také odvážne, ako podnikatelia po zostavení vlády dúfali, čiastkové zmeny k lepšiemu sa určite udejú. Medzi tie najdôležitejšie bude patriť zavedenie superhrubej mzdy a s tým spojeného jedného sociálneho odvodu, či spružnenie trhu práce.
Tieto opatrenia by mali nasledovať reformy, ktorými vláda zvýhodní pracujúcich a bude sa snažiť vytvárať pracovné návyky u dlhodobo nezamestnaných. „Potrebujeme vyšší tlak na štátnej aj miestnej úrovni na využívanie nezamestnaných na aktivačné práce,“ dopĺňa managing partner KPMG Ľuboš Vančo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 08:59