StoryEditor

Šéf lotérie Tipos pre HN: Tipos sa určite vyhne konkurzu

04.04.2011, 00:00
Rozhovor. Riaditeľ štátnej lotérie Tipos Miloš Ronec pre Hospodárske noviny:

Štátna lotéria má podľa rozhodnutia súdu zaplatiť Lemikonu 14 miliónov eur. Tipos však podal návrh na reštrukturalizáciu, čím chce podľa neho ochrániť svoj majetok pred veriteľmi. Otázku, či budú štát žiadať o finančnú výpomoc, označil za špekulatívnu.

Kedy sa Tipos rozhodol, že podá návrh na povolenie reštrukturalizácie spoločnosti?
Predstavenstvo schválilo podanie návrhu o reštrukturalizácii v marci 2011.

Tipos si podľa našich informácií neprevzal rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého by mal Lemikonu vyplatiť 14 miliónov eur. Urobili ste tak, aby ste získali čas pred Lemikonom?
Áno. Využívame všetky právne kroky, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili majetok spoločnosti pred veriteľmi.

Usúdili ste, že po vyplatení všetkých pohľadávok veriteľom by dospel Tipos k úpadku?
Tipos svojím podaním návrhu na reštrukturalizáciu chráni majetok spoločnosti pred veriteľmi a aj samotných veriteľov. Ani po prípadnom vyplatení pohľadávok by Tipos nedospel k úpadku a nebolo by ohrozené ani vyplácanie výhier hráčom, ani bezproblémové prijímanie stávok.

Koľko veriteľov sa môže Tiposu prihlásiť a žiadať peniaze? Bude medzi nimi aj štát?
V súvislosti s podaním návrhu na reštrukturalizáciu neuvádzame tieto informácie, keďže by to mohlo poškodiť nielen Tipos, ale aj samotných veriteľov. Predstavenstvo spoločnosti využívalo a ďalej využije všetky zákonné kroky na ochranu spoločnosti a jej majetku pred špekulatívnymi nárokmi. Žiadate od nás informácie, ktoré nie je možné zverejniť, pretože nás automaticky znevýhodňujú v prebiehajúcom procese. Predstavenstvo spoločnosti rozhodlo o podaní návrhu, aby ochránilo Tipos pred veriteľmi v súvislosti s prebiehajúcimi súdnymi spormi. Podanie žiadosti a reštrukturalizácia ako taká žiadnym spôsobom neovplyvňujú stávkovanie s Tiposom.

Ste pripravení spolupracovať so štátom, prípadne žiadať o finančnú výpomoc?
Táto otázka je v tomto čase špekulatívna, vedenie Tiposu zatiaľ len podalo návrh na reštrukturalizáciu.

Veríte, že sa podarí schváliť reštrukturalizačný plán a Tipos sa vyhne konkurzu?
Tipos sa určite vyhne konkurzu. Národná lotériová spoločnosť naďalej prijíma stávky a, samozrejme, aj vypláca výhry. Reštrukturalizácia je proces, v ktorom dočasne dochádza k ochrane spoločnosti pred prípadnými negatívnymi dôsledkami realizácie nárokov veriteľov. Vrátane špekulatívnych nárokov, ktoré by mohli ochromiť bežnú každodennú činnosť spoločnosti, v prípade, že by spoločnosť nepodnikla včasné prevenčné kroky smerom k jej účinnej ochrane, a to práve iniciovaním reštrukturalizačného konania. V histórii spoločnosti Tipos sa nestalo, že by nevyplatila riadne uplatnený nárok na výhru a ani len nebola v omeškaní s výplatou výhry.

Čo bude s majetkom spoločnosti, chystáte nejaký predaj?
Národná lotériová spoločnosť naďalej prijíma stávky a, samozrejme, aj vypláca výhry. Reštrukturalizácia je proces, v ktorom dočasne dochádza k ochrane spoločnosti pred prípadnými negatívnymi dôsledkami realizácie nárokov veriteľov.

Kto vypracoval Tiposu posudok, ktorý je potrebný pri žiadosti o reštrukturalizáciu?
Ide o autorizovaného odborníka v danej oblasti.

Pozn.: Rozhovor bol robený cez e-mail. Na niektoré otázky sme odpoveď nedostali: Ako je na tom spoločnosť finančne?, Máte dostatok prostriedkov na normálne fungovanie a vyplácanie výhier, ako aj výplat pre svojich zamestnancov?, Budete prijímať nejaké úsporné opatrenia? Ak áno, aké?, Koho ste si vybrali ako správcu konkurznej podstaty?

01 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvý park služieb 02 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Došlo ku konfliktu záujmov? 03 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministri sú proti kráteniu výdavkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 18:08