StoryEditor

Minárik v očiach kolegov: Aktívny, no príliš principiálny

07.10.2009, 00:00

Množstvom preložených návrhov zákonov Pavol Minárik drží priečku jedného z najaktívnejších poslancov parlamentu. Ani jeden z nich však hlasovaním neprešiel. Navrhoval zákony takmer z každej oblasti -- od cestnej premávky, cez tajné služby, Trestný zákon, slobodu informácií, až po zákon o zásluhách Andreja Hlinku.

Amnestie a hazard
Predovšetkým však spomína na návrh na zrušenie Mečiarových amnestií a obmedzenie hazardu. "Keď je to o zrušení amnestií, tak je to o morálke v politike, keď je to o obmedzení hazardu, tak je to o záchrane konkrétnych ľudí, ktorí padli do pasce gemblerstva a zruinujú sa rovnako, ako sa zruinujú drogami," hovorí Minárik. Tvrdí, že chcel vytlačiť hracie automaty z verejných priestranstiev do herní.

Navrhoval tiež 24 pamätných dní v roku, medzi nimi napríklad výročie korunovácie Márie Terézie, narodeniny Ľudovíta Štúra alebo deň smrti Chatama Soféra a kráľa Štefana. "Je to o tom, ako vnímame svoju históriu, je to o tom, aký sme kultúrny národ, a o tom, ako vieme s inými kultúrne žiť a súťažiť." Minárik hovorí, že svojimi návrhmi chcel zmeniť politickú kultúru na Slovensku. "Každú iniciatívu, ktorú som realizoval, som realizoval s nejakou konkrétnou potrebou priniesť zmenu do politického života. Samozrejme, že opozičnému poslancovi pri takejto vláde neprejde nikdy nič, ale je to o tom, akú politickú kultúru chceme do nášho života vniesť."

Príliš principiálny
V roku 2008 Minárik spolu s Vladimírom Palkom, Františkom Mikloškom a Rudolfom Bauerom opustili Kresťanskodemokratické hnutie. Podľa Tomáša Galbavého z SDKÚ odchodom z KDH Minárik urobil chybu. "Pavol Minárik je veľmi múdry, sčítaný a pracovitý človek, ale v politike je príliš principiálny." Ako veľmi aktívneho ho hodnotí aj Ján Podmanický zo Smeru. Podľa neho však Minárikovi chýba úcta k cudziemu názoru. "Uráža ma, keď niekto názory iného človeka považuje za menejcenné a podľa mňa Pavol Minárik je jeden z takýchto ľudí." Ani politológ Grigorij Mesežnikov neschvaľuje Minárikov odchod od kresťanských demokratov. "Patril k prvej lige v KDH a teraz je v strane, ktorá prakticky nemá nijakých voličov."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:28