StoryEditor

Lipšic chce odmeňovať udavačov korupcie

21.12.2010, 23:00

Namiesto platenia úplatku finančná odmena od štátu. Peniazmi chce minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) motivovať ľudí, aby policajtom nahlasovali prípady, keď ich niekto požiada o úplatok.                    

"Na Slovensku sa často stávalo, že tí, ktorí oznámili podozrenie z korupcie, alebo inej nezákonnej činnosti, boli následne diskriminovaní, šikanovaní, prepúšťaní zo zamestnania. To bol prípad aj v Štátnych lesoch, aj na Migračnom úrade, aj v iných inštitúciách,“ dôvodí svoj zámer odmeňovať nahlasovateľov korupcie Lipšic.

Tretí najzávažnejší neduh
Slováci korupciu označujú za tretí najzávažnejší problém súčasnej spoločnosti a k podplácaniu sa priznáva každý štvrtý obyvateľ krajiny. Oznamovať ju im však veľmi nevonia. Úplatok v minulom roku podľa prieskumu mimovládnej organizácie Transparency International nahlásilo len osem percent Slovákov, ktorí oň boli požiadaní. Tretina z nich si totiž myslí, že by trestné oznámenie nič neriešilo, štvrtina sa obávala pomsty.

Minister zatiaľ nevie povedať, odkiaľ peniaze na odmeny budú. Ani to, či ich oznamovatelia dostanú hneď po podaní trestného oznámenia, alebo až po tom, čo na základe ich udania súd niekoho právoplatne potrestá. Ľudí by podľa neho mohli motivovať isté percentá zo škody, ktorej by trestným oznámením zabránili. Súčasná vláda tvrdí, že boj proti korupcii patrí medzi jej priority. Lipšicov nápad tak odobrila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Vráti sa inkvizícia?
Analytik Peter Stanek zo Slovenskej akadémie vied si však myslí, že Lipšicov nápad v boji proti korupcii nepomôže. Prirovnal ho k praktikám inkvizície. "Pokiaľ udáte kacíra a tretina majetku vám pripadne, nemôžete sa diviť, že sa objavia aj udania u tých, u koho to nie je,“ povedal HN. Liek na korupciu je podľa neho inde. "Jednoduché a transparentné pravidlá, verejný dohľad, žiadne daňové výnimky a hneď budete mať korupciu obmedzenú vo veľkej miere.“

Lipšic zverejnil svoj zámer odmeňovať oznamovateľov korupcie počas návštevy Úradu boja proti korupcii. Sľúbil mu tiež novú techniku za milión eur. Nový protikorupčný zákon má byť podľa ministra hotový v druhom polroku budúceho roka.

"Je to o teplej vode“
"To nie je novinka, to je teplá voda. To tu už bolo veľakrát a ani raz sa to nechytilo,“ reagoval jeho predchodca Robert Kaliňák (Smer-SD). Zatiaľ čo politici o korupcii rozprávajú, Slováci úplatky ďalej dávajú, podľa štatistík najčastejšie v zdravotníctve. O korupcii sa najnovšie hovorí aj v prípade voľby generálneho prokurátora, počas ktorej v parlamente šiesti poslanci koalície zahlasovali za opozičného kandidáta. Podľa šéfa protikorupčného úradu Petra Kovaříka polícia podozrenia preveruje, úspech vyšetrovania však závisí od toho, či budú politici ochotní vypovedať.

Jedna z najznámejších korupčných káuz, prípad exstarostu bratislavskej Rače, Pavla Bielika, sa skončila bez trestu. Po 6,5-ročnom procese ho súd oslobodil. Podľa prokuratúry k Bielikovmu odsúdeniu chýbali hlavne odpočúvania jeho telefonátov. Tie zmizli v čase, keď bol ministrom vnútra jeho bývalý kolega z KDH Vladimír Palko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:03