StoryEditor

Ako pritlačiť na zbohatlíkov? Pravica váha

26.07.2010, 00:00
Nová koalícia nevie nájsť spoločnú reč v tom, ako zakročí voči milionárom, ktorí nelegálne zbohatli. Strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd pritom pred voľbami hovorili, že receptom by bolo sprísnenie zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Teraz sa však nevedia dohodnúť, ako na to. "Na zmenách novely zákona nie je koalícia definitívne dohodnutá,“ hovorí člen predsedníctva KDH Pavol Hrušovský.

Pridáva sa k nemu aj predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš. "Je jasné, že každému to nie je po vôli.“ Komu konkrétne však už nepovedal.

Nechajú veľké ryby spať?
Súčasnú verziu zákona presadil na konci volebného obdobia bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) - vtedajšie opozičné strany mu vyčítali, že sa dá ľahko obísť. "Bude postihovať malé ryby, ale veľké ryby, skorumpovaní politici a organizovaný zločin môžu pokojne spávať, pretože zákon veľmi ľahko obídu fiktívnou darovacou zmluvou, fiktívnou pôžičkou,“ varoval v marci po schválení zákona vtedajší opozičný politik Daniel Lipšic (KDH), ktorý sa stal novým ministrom vnútra.

Či zákon opraví a zbohatlíkom prekazí výhovorky na štedrých darcov, vďaka ktorým môžu obhajovať luxusné vily či autá, Lipšic neprezradil. Čo urobí, vraj ukáže programové vyhlásenie vlády. "Detaily budú obsiahnuté v rozpracovaní programového vyhlásenia,“ uviedol komunikačný odbor rezortu vnútra.

Štát môže zakročiť hneď
V pracovnej verzii programového vyhlásenia, o ktorom má v stredu rozhodnúť vláda, chýba akákoľvek zmienka o novele. Materiál spomína iba to, že koalícia vytvorí podmienky najmä pre finančnú políciu, aby mohla účinne bojovať proti pochybným boháčom.
Ficov zákon od januára povolí štátu brať majetok tým, ktorí nedokážu zdokladovať, ako k nemu prišli. Vyšetrovať sa smie majetok, ktorý presiahne vykázané príjmy o 450-tisíc eur.

Právnik Transparency International Pavel Nechala si tiež myslí, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku má "slabé miesta“. Podľa neho dôležité bude, aby štát začal využívať nástroje, ktoré už teraz môže použiť proti podozrivým miliónárom. "Rezervy sú v daňových kontrolách. Mnohí štátni úradníci boli svedkami nekalých činností, ale zo strachu nedávajú trestné oznámenia,“ reagoval Nechala.

Spomedzi politikov najväčšie pochybnosti vyvoláva majetok šéfa SNS Jána Slotu, ktorý sa rád prezentuje luxusom. Pilotuje lietadlá, jazdí na drahých autách či užíva luxusnú vilu v Chorvátsku. Na otázky, z čoho to financuje však neodpovedá.

Neisté sú aj priznania
Otázniky visia aj nad zmenou majetkových priznaní, ktoré odovzdávajú verejní funkcionári. Zo súčasných priznaní sa nedá takmer nič konkrétne vyčítať. Politici doň píšu iba to, že majú auto, byt či záhradu.
Podľa predstáv SaS by mali uvádzať aj nadobúdaciu cenu a priznávať, za čo si prenajímajú či požičiavajú cudzie lietadlo alebo vilu. Poslanec za SaS Kamil Krnáč tvrdí, že aj keď sa nové priznania neobjavia vo vládnom programe, takýto zákon navrhnú. Aj bez súhlasu koaličných partnerov? "Bez nich to nepôjde,“ priznal Krnáč.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. máj 2024 18:29