StoryEditor

Pieta pre HN: Val stavali celé generácie

09.07.2010, 00:00

Aký je pohľad vedcov na Spečený val?
Je to vlastne celá sústava valových opevnení, ktoré sa u nás vinú pozdĺž Hrona. V oveľa väčšom rozsahu ich možno sledovať v Maďarsku, kde sa nazývajú Sarmatské valy, keďže východné Maďarsko bolo osídlené kmeňom Sarmatov. Kardinálna a vášnivo diskutovaná otázka znie, kedy vlastne vznikli. Sú to monumentálne a unikátne diela v rámci Karpatskej kotliny.

Takže, keď nevieme kedy, nevieme ani kto ich postavil?
Aj u nás boli pokusy o exaktné datovanie, ale tam sa celkom neprišlo na to, kedy boli postavené. Zdá sa, že celý systém sa postupne dopĺňal vo viacerých obdobiach a využíval sa znova a znova. Vznikal teda priebežne. Veľmi pravdepodobne vznikol v priebehu doby rímskej, asi v 3. a 4. storočí.

Načo slúžili?
Na ochranu krajiny pred nájazdmi rôznych národov, ktoré sa v tom čase dávali do pohybu, čo koncom 4. storočia vyvrcholilo veľkým sťahovaním národov. Dnes vieme, že valy využívali aj v neskorších obdobiach, v 8. a 9. storočí. Samozrejme, opevnenie sa využívalo v priebehu celej doby a je reálne, že niektoré úseky dokonca aj v druhej svetovej vojne.

Čo je na valoch zaujímavé?
Ľudia ich volajú spečené valy. Existuje teória, prečo. Boli budované z hliny, kameňov a konárov. Keď drevené konštrukcie pri zapálení vyhoria, tak sa okolitá hlina žiarom prepáli, niekedy až tak do sklovita. A z toho vznikli rôzne príbehy o spečení a sklených zámkoch v rozprávkach a podobne.

Mohli by byť tieto valy aj staršie, ako sa predpokladá?
Na jednom mieste val prechádza ponad osadu, ktorá existovala v 7. storočí pred Kristom. Teda val je určite mladší. Niekoľko tisícročí určite nemá, ale 1 500 rokov určite.

Aký význam majú pre nás valy z kultúrneho hľadiska?
Je to určite monumentálne dielo. Treba si uvedomiť, že ľudia vedeli naplánovať takúto stavbu a zrealizovať ju. Museli to byť tisíce a tisíce ľudí, ktorí sa na tom museli podieľať, museli to byť mocní vládcovia, ktorí dokázali takéto niečo vybudovať. Je to jasný dôkaz vysokej organizovanosti a technickej zdatnosti spoločnosti. My sa však správame k takýmto pamiatkam dosť macošsky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:15