StoryEditor

Most-Híd uspel aj vďaka hlasom slovenských voličov

13.06.2010, 17:07
Stranu Most-Híd bývalého predsedu SMK Bélu Bugára do parlamentu vyniesli nielen hlasy maďarskej menšiny, ale aj slovenských voličov

Z volebných štatistík vyplýva, že strana si okrem južných okresov, kde žije väčšina maďarskej menšiny, body pripísala aj v častiach Slovenska, kde táto minorita zastúpenie nemá.

V sobotňajších voľbách do Národnej rady získal Most-Híd prekvapivo dobrý výsledok a s 8,12 percentami hlasov voličov obsadia jej zástupcovia v snemovni 14 kresiel. Veľký neúspech v hlasovaní o zložení nového parlamentu zažil naopak veľký rival Mostu - Strana maďarskej koalície (SMK), ktorá sa po prvý krát od svojho vzniku v roku 1998 do snemovne neprebojovala.

Obe strany bojovali v sobotňajších voľbách o hlasy maďarskej menšiny, Most-Híd však svoj program zameral aj na slovenských voličov. V predsedníctve Mostu sú navyše aj známe tváre slovenského verejného života ako napríklad exminister kultúry Rudolf Chmel či ekonóm Nadácie F.A. Hayeka Ivan Švejna. Na svoju kandidátku tiež Most-Híd zaradil mimoparlamentnú Občiansku konzervatívnu stranu (OKS), ktorej traja reprezentanti sa prekrúžkovali a zasadnú tak do parlamentných lavíc. Most-Híd na úkor SMK získal prevahu vo viacerých okresoch južného Slovenska.

Prvenstvo získal napríklad v obvodoch Dunajskej Stredy, Galanty, Komárna či Šale. Nie nezanedbateľné hlasy však Bugárovci získali aj v regiónoch, v ktorých maďarská menšina má malé alebo žiadne zastúpenie. V Bratislave napríklad Most-Híd dostal viac ako 20.290 hlasov, čo je 8,43 percenta.

V Košiciach jeho podiel bol 8,51 percenta odovzdaných platných hlasov. Stovky hlasov si pripísal Most-Híd napríklad aj v obvode Banskej Bystrice, Popradu či Prešova. Skupina okolo Bugára odišla z SMK pre nespokojnosť s politikou vedenia strany na čele s predsedom Pálom Csákym, ktorý Bugára v prvej polovici roka 2007 nečakane porazil v súboji o post predsedu. Bugár ako dlhoročný predseda SMK pritom dlhodobo patril medzi najpopulárnejších politikov v strane a vo voľbách dostával najviac preferenčných hlasov.

Ustanovujúci snem strany Most-Híd sa uskutočnil vlani v júli. Od vzniku novej Bugárovej strany prebieha medzi Most-Hídom a SMK ostrá rivalita. Obe strany na seba často slovne útočia. Csáky v minulosti Most-Híd obviňoval, že ho financuje šéf rafinérskej a petrochemickej skupiny Slovnaft Oszkár Világi.

Bugár Csákymu zasa pri odchode z SMK vyčítal, že strana sa pod novým vedením izoluje od ostatných politických strán. Podľa skorších názorov politológov Bugár reprezentoval umiernenejšie krídlo SMK. Naopak Csáky sa opieral aj o podporu Miklósa Duraya, ktorý je známy radikálnejšími požiadavkami pre maďarskú menšinu na Slovensku.

Na rozdiel od SMK Most-Híd priamo nespolupracuje s národne orientovanou konzervatívnou stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:24