StoryEditor

Fico je z Topoľčian. No a čo?

12.06.2010, 00:00
Navštívili sme obec a mesto, kde premiér trávil mladosť a dral školské lavice. Ľudia sú naňho hrdí, no bezdôvodne ho nevelebia.

Pre obyvateľov Topoľčian a neďalekej obce Hrušovany by mal byť volebný deň výnimočným. Sú totiž miestami, kde sa narodil a vyrastal Robert Fico. Obe sídla však to, že ich celé Slovensko spája s premiérom, berú s nadhľadom a bez pátosu. 

Žiadne fotky
„Do školy nemienim ťahať politiku. Áno, Fico bol naším žiakom, ale nie je ikonou,“ hovorí riaditeľka Základnej školy na Tríbečskej ulici v Topoľčanoch Gabriela Herodeková. Prechádzka po chodbách školy to, zdá sa, potvrdzuje.

Nevidíme portrét ani nástenku venovanú predsedovi vlády. „My to s deťmi neriešime. Nezaujíma ich to a ani ich k politike ťahať nemienim,“ trvá na svojom riaditeľka. Fica akurát pozvala na oslavu 40. narodenín školy. „To, že prišiel, oceňujem.“ O tom, koho volila, sa baviť odmieta.

 

 

Len pár blokov od Tríbečskej je Ulica 17. novembra a gymnázium. Na ňom premiér maturoval. Direktorka Viera Dzurejová sa po tom, ako sme vyslovili premiérovo meno, pousmiala. „Bože. Veď niekam do školy musel chodiť,“ zalomí rukami. Fica „zažila“ iba necelé dva mesiace.

„Bol to veľmi dobrý žiak, to sa všeobecne vie.“ Svoje politické preferencie takisto prezradiť nechce. „Mňa zaujímajú nízke normatívne platby na žiakov, nie Fico,“ rázne odvetí. Predseda vlády svoje gymnázium navštívil, no podobne ako na základnej škole, chodby a nástenky – predsa len trochu nečakane – nezdobí žiadna zmienka o ňom.

Na škole dodnes učí jeden z Ficových pedagógov. Telocvikár Pavel Petrina naňho spomína v dobrom a od politiky takisto abstrahuje. „Nemal nijaký problém. Bol chytrý a rád športoval. A aj preto, že to robí dodnes, ho mám rád,“ vysvetľuje.

Domov chodieva
Pre topoľčianske gymnázium nie je predseda Smeru ani zďaleka jediným „prominentným“ absolventom.

 

Riaditeľka Dzurejová chrlí, nechávajúc nás v šoku, samé známe mená. „Rektor Ekonomickej univerzity Sivák, bývalý šéf Volkswagenu Uhrík, poslanci Galbavý či Cabaj, hokejista Miro Šatan – tí všetci drali tieto lavice,“ vymenúva. „A aby som nezabudla – arcibiskup Sokol,“ hrdo dodá.

Nuž, premiér veru má konkurenciu. A súčasní študenti riadnu motiváciu. „Jasné, viem, že Fico je od nás. Som na to hrdý, ale je mi to aj jedno,“ rozpačito hovorí mladík korzujúci rozhorúčeným námestím. Či rodáka volil, nepovie, lebo „je to jeho vec“.

Nedlhou cestou lemovanou hojným počtom volebných bilbordov sa presúvame do Hrušovian. Tu Fico strávil prvých šesť rokov života. Obec už 20 rokov vedie starosta Bernard Fraňo. Politická príslušnosť? KDH. Koho volí, sa teda nepýtame.

„Predvolebný míting tu Smer nemal,“ čiastočne nás vyvádza z miery. Neprišla ani žiadna iná strana. Opravujú totiž dom kultúry. To, že voľby a politika nie sú v Hrušovanoch momentálne prioritou číslo jeden, potvrdzujú stopy po povodniach a bager odpratávajúci nahromadené bahno. Stará sa prominentný exobyvateľ o tú „svoju“ obec viac, ako o ostatné?

„Pomohol nám s výmenou okien na škôlke aj s ihriskom, či to je nadštanard, neviem posúdiť,“ krčí plecami starosta. Fico má, dodáva, dodnes v obci príbuzných a navštevuje ich.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 07:40