StoryEditor

KDH chce oživiť poplatky u lekára

11.03.2010, 23:00

Téma poplatkov pacientov v zdravotníctve sa opäť dostáva na scénu. O potrebe spolufinancovania zdravotnej starostlivosti aj pomocou peňaženky občanov chcú s voličmi hovoriť najmä opozičné politické strany -- SDKÚ-DS a KDH. Pre ostatné strany zostávajú poplatky v zdravotníctve tabu.

Švédske stoly pre pacienta
Peňaženku pacienta v súčasnosti zaťažujú len úhrady za lieky alebo príplatky za prednostné vyšetrenia či liečbu v privátnych centrách. "Teraz sa správame, akoby sme mali v zdravotníctve švédske stoly," hovorí Ivan Uhliarik, člen predsedníctva a zdravotnícky expert KDH. Ako príklad ponúka bežný odber krvi. "Vezme vám ju všeobecný lekár, potom internista a ešte odborník v nemocnici, ak vás do nej pošlú."

Podľa experta KDH tak vzniká zbytočná nadspotreba zdravotníckych služieb, a tá stojí zdravotné poisťovne peniaze. Tie potom podľa neho chýbajú na vážnejšie zákroky, operácie či drahú liečbu napríklad onkologických pacientov. "Ak by mal pacient zaplatiť istú sumu za takéto vyšetrenie, rozmyslí si, či sa nechá trikrát pichnúť," tvrdí Uhliarik.

Zdravotné pripoistenie letí
Receptom na nadspotrebu je teda podľa KDH sociálne únosná spoluúčasť pacientov. Môže ísť napríklad o model, keď väčšinu platí poisťovňa a pacient si doplatí napríklad päť percent z výkonu lekára. V prípade život zachraňujúcich zákrokov by liečbu hradili v plnej výške zdravotné poisťovne. Uhliarik naznačuje, že táto možnosť otvára aj priestor na individuálne zdravotné poistenie. Zároveň však pripomína, že najskôr bude nutné definovať presné ceny za štandardné výkony. Až potom môžu poisťovne pripoistiť nadštandard.

Podobný model chce voličom predstaviť aj SDKÚ. "Chceme jasne definovať, na čo má pacient nárok z verejného zdravotného poistenia a za čo bude musieť doplácať alebo si to individuálne pripoistiť v zdravotnej poisťovni," hovorí zdravotnícky expert strany Viliam Novotný. Ako by to malo fungovať? "Napríklad pri poranení chrbtice bude mať pacient v plnej výške preplatenú chirurgickú liečbu, magnetickú rezonanciu, rehabilitáciu aj infúznu liečbu. Ale ozonoterapia bude už nadštandard, na ktorý bude môcť použiť svoje individuálne zdravotné poistenie alebo si ho doplatí sám," hovorí Novotný.

Analytik Peter Goliaš hovorí, že pre politické strany je téma poplatkov v zdravotníctve nepopulárna. Prináša podľa neho riziko, že volič sa im obráti chrbtom. Tvrdí však, že pacient sa poplatkom neubráni. "Tie sú v zdravotníctve aj teraz. Vyvíjajú sa živelne. Ak ich politické strany budú ignorovať, budú sa rozširovať nekontrolovateľne," odkazuje analytik. "Druhá možnosť je, že ich bude regulovať štát a stanoví, za čo sa môže a za čo už nemôže platiť."

HZDS chce rušiť poplatky
Vládne strany a ani SMK s reformami v oblasti poplatkov nerátajú. Spoliehajú sa skôr na štát. Ten v súčasnosti platí za deti, dôchodcov či študentov do zdravotných poisťovní 4,9 percenta z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Vláda Roberta Fica sa pritom zaviazala zvýšiť túto platbu na päť percent, no dodnes sa tak nestalo.

Namiesto poplatkov pacientov sa HZDS chystá súčasné platby rušiť. "Zrušíme poplatky za prednostné ošetrenie u lekárov, ktoré diskriminujú občanov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti," reagoval ich expert Peter Mečiar. Hnutie chce zrušiť aj doplatky za lieky deťom do šiestich rokov a dôchodcom nad 70 rokov. Národniari zas chcú do svojho programu dostať tému doplatenia si za zdravie len v prípade adrenalínových športovcov. "Chceli by sme navrhnúť povinný systém pripoistenia pre rizikové skupiny," avizuje Štefan Zelník.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:14