StoryEditor

Vláda sa zíde hneď, ako Maďari schvália dvojaké občianstvo

25.05.2010, 16:04
Autor:
TASRTASR

Vláda SR sa stretne hneď po tom, ako maďarský parlament prijme zákon o dvojakom občianstve. O ňom budú členovia zákonodarného zboru MR rozhodovať v stredu (26.5.) ráno. Slovensko má ako protiopatrenie pripravenú novelu zákona o štátnom občianstve.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa premiéra Silvia Glendová, len čo Národné zhromaždenie Maďarskej republiky schváli predmetnú legislatívnu normu, predseda vlády Robert Fico zvolá zasadnutie kabinetu. Ten potom posunie novelu zákona o štátnom občianstve v skrátenom legislatívnom konaní na mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR.

O tomto bode dnes vláda prerušila rokovanie. Prijala však uznesenie, ktoré je identické s tým, za ktoré dnes zahlasovali na mimoriadnom parlamente 113 poslanci. V ňom vyjadrujú hlboké znepokojenie nad návrhom maďarského zákona o dvojakom občianstve. Rokovanie NR SR je prerušené do stredy 26. mája do 10.00 hodiny.

V prípade, že slovenská vláda a zákonodarný zbor odobria predmetnú novelu, občania SR automaticky stratia slovenské občianstvo, ak dobrovoľne požiadajú o iné. Prídu oň v ten istý deň, ako získajú cudzie. Zároveň im zanikne pracovnoprávny, štátnozamestnanecký či služobný pomer, na základe ktorého vykonávajú povolanie, pri ktorom je nutné štátne občianstvo SR.

Blok Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (Fidesz-KDNP) predložil 17. mája parlamentu zákon o dvojakom občianstve. Podľa návrhu iniciovaného predsedom Fideszu Viktorom Orbánom, predsedom KDNP Zsoltom Semjénom a poslancami za Fidesz Lászlóom Kövérom a Zsoltom Némethom by zákon vstúpil do platnosti 20. augusta, v deň maďarského štátneho sviatku. Aplikovali by ho však až od 1. januára 2011.

Zvýhodnené maďarské občianstvo by mohol dostať nemaďarský občan, ktorého predkovia mali maďarské občianstvo, alebo ktorý tvrdí, že jeho predkovia mohli mať maďarské občianstvo a preukáže znalosť maďarského jazyka. Mal by byť bezúhonný a udelenie občianstva nesmie byť hrozbou pre vnútornú ani národnú bezpečnosť. Prideľovali by ho na základe individuálnej žiadosti, teda nie automaticky, kolektívne.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:14