StoryEditor

Fico kamionistom ustúpil. Nafta zlacnie.

11.01.2010, 23:00
Od februára budeme tankovať lacnejšiu naftu. Premiér Robert Fico včera ustúpil nespokojným dopravcom a sčasti vyhovel všetkým ich hlavným požiadavkám.

Stalo sa tak po tom, ako kamionisti znova vyostrili protest a okrem Bratislavy spomalili premávku v ďalších mestách. Tí po ústupkoch podľa agentúry ČTK svoje protesty odvolali. S políciou by sa ešte chceli dohodnúť, aby ich za obmedzovanie dopravy v predchádzajúcich dňoch nepostihovala.

Lacnejšia nádrž
Liter nafty by mal zlacnieť o vyše desať centov, hoci to predtým Fico odmietal. "Našli sme cestu kompenzácie,“ povedal a uznal zvýšené náklady dopravcov na mýto.

"Nejde o vlastnú iniciatívu, ale o rozhodnutie pod tlakom. Kamionistov aj opozície,“ komentoval poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Opozícia len niekoľko hodín pred Ficom ohlásila, že na najbližšiu schôdzu parlamentu tiež predloží návrh na zníženie spotrebnej dane. Chcela použiť ten istý, ktorý dával Fico v minulosti ako opozičný politik.


Zruší ministrov
Lacnejšia nafta vyjde vládu na sto miliónov eur. Chce ich ušetriť cez zrušenie dvoch ministerstiev a úspory na ďalších. "Je správne, že zníženie dane nemá zvýšiť deficit verejných financií. No zatiaľ sú to len vyhlásenia, chýbajú garancie,“ poznamenal analytik inštitútu Ineko Peter Goliaš. Náš verejný dlh totiž podľa odborníkov rýchlo rastie. "Bude sa šetriť priebežne,“ odpovedal hovorca rezortu financií Miroslav Šmál na otázku, kde konkrétne sa usporí.

Spravodlivejšie mýto
Dopravcovia vyjednali aj spravodlivejšie platenie mýta. Počet úsekov sa zhustí o vyše 240, do konca januára budú sadzby za cesty I. triedy nulové a znížia sa aj pokuty.

Kým vláda dopravcom ustúpila, polícia ohlásila pritvrdenie, chce brať protestujúcim vodičské preukazy. "Končíme s toleranciou,“ vyhlásil prezident Policajného zboru Ján Packa.

Prečítajte si aj:
Lacnejšia nafta ukončila štrajk

Väčšina požiadaviek autodopravcov, ktorí protestujú proti zle „nastavenému mýtnemu systému“, vláda splní. Premiér Robert Fico totiž včera po rokovaní so sociálnymi partnermi oznámil, že „v čo najkratšom čase“ sa zníži spotrebná daň z nafty. Daň z benzínu zostane nezmenená.

Kamionisti ušetria stovky eur

Natankovať plnú nádrž do kamióna bude od februára o desiatky až stovky eur lacnejšie. Premiér Robert Fico totiž vyhovel požiadavke dopravcov a zníži spotrebnú daň z nafty o deväť centov. Liter tohto paliva tak bude po novom stáť menej ako vo väčšine okolitých krajín Európskej únie. „Väčšina čerpacích staníc si zníženie dane kompletne premietne do nižších cien,“ odhaduje vývoj na trhu Tomáš Novotný z natankuj.sk.

01 - Modified: 2003-09-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tragédia v rodine tenistiek Williamsových 02 - Modified: 2003-09-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na výber je množstvo fondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:30