StoryEditor

Leto s HN: Mesto Telč stále obliehajú kapry

07.07.2010, 00:00
Jedno z najromantickejších miest Čiech a Moravy je doslova obkľúčené rybami známymi skôr z vianočného stola. Historické centrum mestečka Telč je totiž z troch strán obkolesené rybníkmi a dostanete sa doň iba úzkymi priechodmi alebo po mostoch.

Aj keď na námestie sa dá dostať aj autom, veľké hasičské auto, alebo letné kino v maringotke sa už do historického centra nedostane. Desať krokov za manželkou Aj keď dôvodov, prečo si pozrieť toto nádherné mesto, je niekoľko, Mike z Texasu má jeden konkrétny.

Chcela to jeho manželka, ktorá ide asi desať krokov pred ním a aj keď už celé roky žije v USA, stále ju to ťahá do jej rodného „Československa“. „Do Telča sme sa prišli pozrieť hlavne preto, že je to pamiatka UNESCO a od viacerých ľudí sme počuli, že sa oplatí pozrieť si mesto,“ hovorí Mikova žena Anna. Najviac sa asi tešia na prechádzku po historickom námestí, ktorého priečelia domov sú lemované prekrásnymi arkádami, kde si môžete posedieť v kaviarňach alebo kúpiť suveníry. „Ja sa teším hlavne na dobrú krčmu a české pivo,“ dodáva s úsmevom Mike, ktorý už hľadá Hospodu u Švejka. Tú im odporučila inak nie veľmi ochotná pani na platenom parkovisku. Historické námestie Telča je doslova obkľúčené trojicou rybníkov. „Stále sa v nich chovajú kapry, a preto nie sú vhodné na kúpanie,“ hovorí Jan z turistickej informačnej kancelárie priamo na historickom námestí.

 

 

Všade samá voda
Práve vďaka blízkosti vody sa v centre mesta dá vydržať, aj keď je vonku naozaj teplo. „Hlavne ak fúka mierny vetrík, ktorý prináša sviežejší vzduch sponad rybníkov, tak je tu naozaj príjemne,“ dodáva zmrzlinárka Anežka. Vodné plochy boli v stredoveku využívané aj ako obranný systém pred nepriateľmi. Ak budete pozorne hľadať, stále máte možnosť nájsť miesta, kde sa rybníky doslova opierajú o zvyšky hradieb. Ak máte radi architektúru, určite sa choďte pozrieť na bývalý kláštor jezuitov alebo mestský zámok. V prípade, ak na niektorého z našich kaprov dostanete chuť, môžete si ho buď objednať v hociktorej z reštaurácií alebo si ho sami uloviť v neďalekom rybníku,“ dodáva Jan. Premietačka z maringotky „My sme si sem okrem mesta prišli pozrieť hlavne prekrásne parky, ktoré obklopujú priľahlé rybníky a dotvárajú charakter mesta,“ hovorí Jana, ktorá sprevádza približne desať detí zo špeciálnej školy v Plzni.

V krásne upravených parkoch stretnete okrem turistov aj veľa domácich. Spolu s mamičkami s kočiarmi ležia na dekách pod storočnými stromami zaľúbené páry alebo tu majú piknik celé rodiny. Užiť si letné kino v tomto historickom parku ste už v tomto roku zmeškali. Zo starej drevenej maringotky ho cez bezmála tridsaťročnú premietačku premietal Jiří Čáslavský.

„Pôvodne som sem prišiel iba na filmový festival, ale tak sa mi tu zapáčilo, že som sa rozhodol ostať ešte pár dní a pustiť tie najväčšie letné hity,“ dodáva Čáslavský, ktorý so svojím kinom kočuje po celých Čechách aj Morave. Aj keď sa mu mesto páči, dnes ešte nevie sľúbiť kedy, alebo či vôbec, sa do Telča vráti. „Ja musím byť do istej miery neverný, aby som postupne navštívil všetky zaujímavé mestá,“ tvrdí Čáslavský. Krásne priečelia domov na námestí však patria k niečomu, čo učarovalo aj starému „harcovníkovi“, ktorý každý rok precestuje viac ako 1 800 kilometrov.

Zážitok z cesty
Keď sa už rozhodnete vybrať sa do Telča, nechoďte najrýchlejšou cestou, teda po diaľnici cez Jihlavu, ale zíďte z hlavného ťahu už skôr a prevezte sa južnou Moravou a začiatkom Vysočiny. Len málokde narazíte na také príjemné cesty a malebnú krajinu ako tu. Ak budete pozorní, tak si všimnete aj latkový plot, ktorý je lemovaný hlinenými hrnčekmi, a tak sa aspoň na chvíľku budete mať možnosť vcítiť do roly cestovateľa spred dvesto rokov, keď ste podobný obraz videli na každom druhom rohu. Navyše prakticky v každej dedine máte možnosť sa dobre najesť v klasickej českej krčme. Za menej ako sto českých korún dostanete porciu, ktorú sa vám nepodarí zjesť a kvalitou sa bude blížiť domácej strave.

Viac čítajte v seriály Leto s HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 10:28