StoryEditor

Politológ pre HN: Ustúpiť musí Radičová

23.09.2010, 17:05
Aktualizované | Kauzu hayekovci prirovnal politológ Pavel Haulík hre o fazuľky. Tvrdí, že nie je dôvod na vyvolanie koaličnej krízy.

Prečo sa koalícia nevie dohodnúť na riešení kauzy hayekovci?
Dôvod, pre ktorý by mal byť pán Chren odvolaný je problematický. Môže by to byť začiatok rozkladu strany SaS. Podobné scenáre tu už boli, že sa niektoré strany snažili rozkladať iné strany aktivitami, ktoré na prvý pohľad vyzerali zásadovo, ale neskôr sa ukázalo, že tie motívy sú úplne iné. SaS nemôže teraz ustúpiť, pretože ak ustúpi teraz, bude ustupovať ďalej, až kým neskončí niekde na periférii. Je to boj o integritu SaS. Je to suverénna politická stana, ktorá musí o svojich veciach rozhodovať sama. Nechápem kroky pani premiérky, zdajú sa mi politicky kontraproduktívne a krajne neprezieravé, jej požiadavka presahuje rozumné hranice.

Pripomína vám to boj Roberta Fica o voliča proti koaličným partnerom SNS a ĽS-HZDS?
Pripomína mi to boj Mikuláša Dzurindu proti Pavlovi Ruskovi a jeho ANO. Osvedčilo sa to, Rusko urobil nejaký prešľap a skončilo to tým, že tri štvrtiny jeho klubu de facto odišli do SDKÚ. Tento scenár je podobný, aj keď to nie je ešte tak ďaleko. Ak to takto pôjde ďalej, SaS skončí podobne.

Nejde o pána Chrena a jeho prešľap? Nesúvisí to s morálnym imperatívom, ktorý si koalícia stanovila pri zrode?
To je postoj zaujímavý pre politicky naivných ľudí, ale politika je zložitejší fenomén. Predstava absolútne čistého a dokonalého vládnutia je absurdná a naivná. Treba riešiť dôležité veci, ak koalícia začne riešiť hlúposti, je to krok k jej rozkladu a záhube. Kauza okolo pána Chrena je absolútna hlúposť. Toto nie je dôvod na vyvolanie koaličnej krízy. Navyše podľa mňa to s morálkou veľmi nesúvisí.

Premiérka doposiaľ vystupovala ako zmierovač, vytvárala priestor na diskusiu a dohodu. Prečo teraz pritvrdila, je za tým predseda SDKÚ Dzurinda?
Nevidím do súčasného vzťahu pani Radičovej a pána Dzurindu. Hovorili ste o boji o voliča v predchádzajúcej koalícii. To boli kauzy, ktoré stáli za to. Fico vtedy mohol konať aj inak, ale výsledok bol taký, že tí, na ktorých to bolo nasmerované – voliči to vnímali ako správnosť krokov Fica a nie Slotu a Mečiara. Tu sa podobný scenár pokúšajú rozohrať o fazuľky.

Ako sa podľa vás bude vyvíjať kauza ďalej?
Ak sú tie informácie, ktoré unikli správne a relevantné, pán Sulík má oveľa menší priestor na ustupovanie ako pani premiérka. Musí zotrvať na svojom stanovisku viac ako premiérka. Ak premiérka neustúpi a SaS odíde z vlády, stratí kreslo predsedu vlády. Ako riešenie sa najčastejšie objavujú predčasné voľby alebo koalícia so Smerom, ale to sú tie posledné riešenia. Možností je oveľa viac, ak by došlo k vystúpeniu SaS, tak pani premiérka stratí post, tú inú možnosť vytvorí niekto iný a nebude to so Smerom, napríklad nejaká menšinová vláda. Tých možností je veľa, subjektov v parlamente je dosť. Viem si predstaviť aj SaS mimo vlády a podporu vlády, v ktorej už však nebude premiérka.

Nestratí premiérka príliš, ak ustúpi?
Nič podstatné by sa nezmenilo. Nemá silnú pozíciu, pohybuje sa v silnom prepleteneci vzťahov, má problém aj s vlastnou stranou, nedá sa povedať, že má plnú podporu vlastných. Táto pozícia by sa nezmenila.

Verejnosť to bude vnímať rovnako?
Verejnosť to vníma ako to podávajú médiá. V poslednom období sa úloha médií pri formovaní verejnej mienky výrazna zvýšila. Za 20 rokov sa generácia, ktorá vedela čítať medzi riadkami dostáva do dôchodku mladí to ešte nedokážu. Nemajú vlastný názor, podliehajú pripraveným názorom, ktoré sú v médiách, menej o tom rozmýšľajú a menej majú kritický vlastný postoj. Nebol by to dlhodobý problém.

 

Prečítajte si aj:

O čo ide v kauze hayekovci

Ako Sulík naťahoval koalíciu

  Vládna kríza. Sulík chcel hovoriť, zastavila ho Radičová

Komentár hntv k vládnej kríze: Radičová čaká na Dzurindu (video)Vo vláde môže dôjsť ku kupčeniu, tvrdí politológ

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:28