StoryEditor

Most cez Váh začnú v Trenčíne stavať na jeseň

08.04.2011, 12:49
Autor:
TASRTASR

Druhý cestný most cez rieku Váh začnú v Trenčíne stavať v októbri 2011 a dokončený by mal byť v októbri 2014. Vyplýva to z Memoranda o spolupráci na stavbe I/61 Trenčín -- most, ktoré dnes na pôde Mestského úradu v Trenčíne podpísali prvý podpredseda vlády SR a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ, riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Pavel Pavlásek, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Pavol Sedláček a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Memorandum podľa Figeľa obsahuje záväzok spolupráce nielen pri príprave, ale pri realizácii projektu. "Celkový náklad investície je na úrovni 90 miliónov eur, pričom presnú sumu určí verejné obstarávanie a následná realizácia. Je to veľká investícia aj z hľadiska celoslovenských porovnaní. Realizácia stavby by nemala presiahnuť tri roky, ak sa začne v jeseni tohto roka, mala by byť ukončená v jeseni 2014," povedal Figeľ.

Nový most ponad rieku Váh na ceste I/67 bude dlhý 838 metrov, dĺžka nových ciest v rámci projektu je 2,45 km a dĺžka rekonštruovaných ciest 313 metrov. "V rámci schválenej žiadosti operačného programu Doprava sú náklady vyčíslené zhruba na 90 miliónov eur. Z toho 15 percent je spoluúčasť zo štátneho rozpočtu a 85 percent z eurofondov. Takto sú nastavené podmienky a štátny rozpočet je na to pripravený," povedal riaditeľ SSC.

Po dokončení nového mosta prevezme starý most do správy TSK. "Memorandum obsahuje podmienku, že most bude prevzatý vo vyhovujúcom stave po rekonštrukcii. Starý most by v dohľadnej dobe aj tak vyžadoval rekonštrukciu. Formálne mohlo most prevziať aj mesto, ale samospráva nie je v takej kondícii, aby dokázala most zrekonštruovať. Ja si myslím, že každý musel urobiť nejaký krok, aby sme konečne tento neuralgický bod pohli," skonštatoval predseda TSK.

Podpisom memoranda sa podľa primátora Trenčína vyriešil vážny problém, kto prevezme do správy súčasný most ponad Váh. "Vnímam to ako záväzok, lebo aj TSK aj mesto Trenčín sa v memorande zaviazali, že jednotlivé úseky ciest prejdú pod ich správu. V tejto chvíli je všetko pripravené na to, aby dobehla súťaž a začalo sa stavať. Ja osobne budem na to určite dohliadať. Konečne prišla chvíľa, kedy sa Trenčania dožijú toho, čo už niekoľko rokov očakávajú, a to je nový cestný most," uzatvoril Rybníček.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:28