StoryEditor

Slotov úradník ,,obletel" svet. Za 15-tisíc

28.09.2010, 00:00

Cesta a týždňový pobyt na Havajských ostrovoch za štátne peniaze nebola jedinou zahraničnou cestou Júliusa Hausera, blízkeho lídrovi národniarov Jánovi Slotovi. Bývalý šéf Štátneho pedagogického ústavu počas výkonu funkcie strávil viac ako dva mesiace na zahraničných cestách a precestoval dvanásť krajín.

Navštívil Nemecko, Francúzsko, Portugalsko či Škótsko, no "doprial" si aj exotickejšie destinácie. V roku 2007 Hauser cestoval do Číny, kde strávil šesť dní. Cieľom cesty bolo výročné zasadnutie Asociácie pre hodnotenie vzdelávacích výsledkov. "Neviem o žiadnom výstupe z jeho ciest, ale nemôžem hovoriť za všetky oddelenia," hovorí
Katarína Vaškaninová, ktorá vedie úrad po odvolaní Hausera a zároveň bývalá Hauserova námestníčka.

Odkazy na konferenciu a jej priebeh či prínos pre Slovensko sme nenašli ani na internetovej stránke ústavu. "Vždy to bolo v súlade s programom, ktorý plnil ústav v súvislosti s národnými programami. Každá konferencia má svoj prínos, pomáha riešiť problémy výmenou skúseností. Keby nemala prínos, nešiel by som tam," povedal HN Július Hauser. Celkovo vyšli cesty riaditeľa ústavu na takmer 15-tisíc eur.

Do Ázie letel Hauser aj nasledujúci rok. V októbri cestoval na šesť dní do Indonézie na konferenciu OECD o finančnej gramotnosti. Chceli sme vedieť, aký prínos mala táto konferencia pre Slovensko. "Celá správa je na osem strán, ako vzdelávať mladých ľudí k finančnej gramotnosti, aké postupy pri tom dodržiavať, malo to didaktický prínos. Finančnú gramotnosť malo pod sebou ministerstvo školstva, zavolajte tam, oni vám povedia všetko," reagoval Hauser. Ani o tejto ceste nie je na stránke ústavu výstupná správa či bližšie informácie o jej význame.

"Takéto cestovanie a stretávanie sa má význam, ak to má nejaký výstup -- spoločný projekt či spoluprácu v budúcnosti," hovorí analytik Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Ctibor Košťál. Najmä v čase šetrenia by mali štátni úradníci navyše chodiť na podobné cesty len v nevyhnutných prípadoch. "Pod vedením exministra Jána Mikolaja tieto inštitúcie stagnovali," hovorí o pedagogickom ústave a ďalších priamo riadených organizáciách ministerstva školstva analytička Konzervatívneho inštitútu Zuzana Humajová-Zimenová. Aj podľa nej boli exotické zahraničné cesty Júliusa Hausera v čase finančných problémov štátu plytvaním.

Július Hauser je vyštudovaný psychológ. V júni kandidoval do parlamentu za SNS z 37. miesta, v roku 2006 z 29. miesta. Poslancom sa nestal, no v júli 2007 uspel vo výberovom konaní na riaditeľa ústavu. Do konania sa prihlásili dvaja kandidáti, jeden sa však nakoniec nezúčastnil.

Päť dní po júnových voľbách bol Hauser na pracovnej ceste na Havajských ostrovoch. Začiatkom septembra ho odvolal nový minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Jedným z dôvodov bolo podľa hovorkyne rezortu Miriam Žiakovej neoprávnené míňanie. Ako ďalšie dôvody však uviedla nízke čerpanie eurofondov či chybné personálne rozhodnutia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:40