StoryEditor

Osemstoročná lipa, ktorej ukradli zvon

07.07.2010, 00:00
Kúsok od Telča máte možnosť posedieť si v tieni viac ako osemstoročnej lipy. Obrovský strom vás upúta už z diaľky.

Keď však pred ním zastanete, zistíte, že to nie je ten, pre ktorý ste sem prišli. Táto lipa pri ceste má „iba“ tristo rokov a jej o viac ako pol storočia starší predok je o niečo nižšie.

Ukradnutý zvon
„Lipa v Práskolesoch musí mať viac ako osemsto rokov, pretože starousadlíkov už pred osemdesiatimi rokmi v škole učili, že ten strom má viac ako sedemsto rokov,“ hovorí Miroslav Požár, starosta Mrákotína, pod ktorý osada Práskolesy patrí. Aj keď pod lipou je krásne sedadlo z kameňa a drevená lavička, oddych v tieni tohto košatého stromu nie je to najúžasnejšie, čo môžete v Práskolesoch zažiť. Do lipy sa dá vojsť. Čas totiž úplne vyhlodal kmeň a strom žije iba vďaka úzkym pruhom dreva po bokoch kmeňa. A keďže strom má obvod viac ako 920 centimetrov, je v kmeni stromu miesto až pre šesť dospelých ľudí. Miesta je tam dokonca toľko, že v strome ľudia postavili zvonicu a na nej visel malý zvon. „Za bývalého režimu sa zvonica zanedbala a samotný zvon prečkal tieto časy na povale neďalekého domu,“ dodáva Požár. V deväťdesiatych rokoch sa zvon znova začal používať. „Pôvodne sme tam nechali lano, vďaka čomu mohli návštevníci sami zvoniť, ale museli sme ho dať preč, pretože tam stále niekto zvonil a okrem miestnych ľudí to nerobilo dobre ani samotnému stromu.“ Takto tam zvon vydržal viac ako desať rokov až do tejto jari, keď ho niekto ukradol. Podľa starostu išlo zrejme o krádež na objednávku. „Samozrejme, chceli by sme tam zavesiť nový zvon, ale bude to závisieť od peňazí,“ dodal Požár.

Lipa stále kvitne
Aj napriek svojmu veku lipa stále kvitne. Pred niekoľkými rokmi síce bola vo veľmi zlom stave, jej drevo napadli plesne, ale obec pre ňu zabezpečila špeciálnu starostlivosť a dnes sa jej znova darí. Dokonca tak, že otvor, pomocou ktorého sa dá do stromu vojsť, pomaly zarastá. „Moji rovesníci si zo svojho detstva pamätajú, že dovnútra lipy sa zmestili riadidlá legendárnej motorky Pionier,“ hovorí Požár. Dnes sa tam už nezmestia, čo si ľudia vysvetľujú ako dobré znamenie a dúfajú, že lipa vydrží ďalších minimálne sto rokov. Aby prastarý strom mal aj svojich pokračovateľov, rozhodla sa obec navrúbľovať niekoľko stromov zo štepu prastarej lipy. Zatiaľ to vyzerá tak, že štepy sa chytili, a tak lipa okrem celých storočí prežije aj vlastnú smrť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 09:00