StoryEditor

V Sepangu premiérový triumf Fína Räikkönena

23.03.2003, 23:00

Fín Kimi Räikkönen z tímu McLaren-Mercedes sa stal víťazom druhých pretekov seriálu majstrovstiev sveta formuly 1 -- Veľkej ceny Malajzie a zaznamenal tak svoj historicky prvý triumf v F1. Na druhej priečke skončil s odstupom takmer štyridsiatich sekúnd na víťaza Brazílčan Rubens Barrichello (Ferrari), tretie miesto prekvapujúco obsadil Španiel Fernando Alonso (+1:04) na Renaulte. "Myslím si, že si ešte stále neuvedomujem, čo som dokázal. Na každej tlačovej konferencii sa ma novinári pýtali, kedy už konečne zvíťazím, preto som rád, že som im dal odpoveď," s úsmevom komentoval svoj úspech 23-ročný Fín, ktorý sa súčasne so 16 bodmi vyhupol do čela priebežného hodnotenia. Rovnakú radosť ako Räikkönen prežíval Alonso, ktorý sa v sobotu stal prekvapujúcim víťazom kvalifikácie a v samotných pretekoch dosiahol svoje prvé pódiové umiestnenie v kariére. "Fantastický víkend! Môj výsledok je o to cennejší, že som počas posledných troch dní zápasil s chrípkou a aj pred štartom som nastupoval do kokpitu s teplotou 38,5 stupňov," žiaril nadšením 21-ročný Alonso.
Preteky na okruhu v Sepangu nevyšli päťnásobnému majstrovi sveta Michaelovi Schumacherovi, ktorý po kolízii s Jarnom Trullim (Renault) musel už v úvodnom kole vymeniť prednú nápravu. Nemecký pilot tímu Ferrari navyše musel za spôsobenie nehody absolvovať penalizačný prechod boxami, čím definitívne stratil možnosť prehovoriť do poradia na stupňoch víťazov. Úradujúci majster sveta skončil po týchto problémoch až na šiestom mieste, keď sa pred neho ešte dostal jeho brat Ralf na Williamse, ako aj jeho súper z úvodnej kolízie Trulli. "Bola to moja chyba, Jarnovi som sa za ňu po pretekoch ospravedlnil. Jednoducho som nemal svoj deň, preto som rád, že som získal aspoň tri body," vyjadril sa M. Schumacher. Z ďalších favoritov sa nedarilo Davidovi Coulthardovi, ktorého McLaren vypovedal službu pre poruchu elektroniky už v 3. kole a počas celých pretekov zápasil s technickými problémami aj Kolumbijčan Juan Pablo Montoya (so stratou troch kôl skončil na 12. mieste). Tretí diel pretekov seriálu F1 je na programe 6. apríla v Brazílii.
VÝSLEDKY
VC Malajzie (56 kôl, 310,408 km): 1. Räikkönen (Fín.) McLaren 1:32:22,195 h, 2. Barrichello (Braz.) Ferrari +39,286 s, 3. Alonso (Šp.) Renault +1:04,007 min., 4. R. Schumacher (Nem.) Williams +1:28,026, 5. Trulli (Tal.) Renault, 6. M. Schumacher (Nem.) Ferrari, 7. Button (V. Brit.) BAR, 8. Heidfeld (Nem.) Sauber.
Priebežné poradie MS (po 2 pretekoch): 1. Räikkönen 16 bodov, 2. Coulthard 10, 3. Montoya, M. Schumacher, Trulli, Alonso a Barrichello po 8, 8. R. Schumacher 6, 9. Frentzen 3, 10. Button 2, 11. Heidfeld 1.
Pohár konštruktérov: 1. McLaren 26 bodov, 2. Renault a Ferrari po 16, 4. Williams 14, 5. Sauber 4, 6. BAR 2.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 16:41