StoryEditor

Turský končí. Odvolanie podpísal v nemocnici

28.08.2009, 12:12
Autor:
TASRTASR
Aktualizované 13.25 | Viliam Turský už nie je ministrom životného prostredia. Hovorkyňa SNS Jana Benková totiž pre TASR potvrdila, že národniarsky nominant podpísal dekrét o svojom odvolaní priamo v nemocnici na bratislavských Kramároch, kde je už vyše týždňa hospitalizovaný.

V nemocnici ostáva aj naďalej. Rezort by mal podľa medializovaných informácií dočasne viesť vicepremiér pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Na základe rozhodnutia predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) národniari už nebudú nominovať nového ministra, keďže premiér im rezort odobral.

Nespôsobilosť SNS

Šéf kabinetu oznámil v stredu 19. augusta, že dá prezidentovi návrh na odvolanie Turského z funkcie ministra. Tento krok odôvodnil opakovanou preukázanou nespôsobilosťou nominantov SNS zvládnuť rozhodovacie procesy v rámci MŽP SR. Líder národniarov Ján Slota vyhlásil, že jeho strana zatiaľ zostane vo vláde, ale za rezort životného prostredia bude požadovať kompenzáciu, keďže na základe koaličnej zmluvy im prislúchajú tri rezorty.

Druhý minister odvolaný v neprítomnosti

Turský skončil v nemocnici v noci zo stredy 19. na štvrtok 20. augusta. Premiér Robert Fico následne vo štvrtok 27. augusta avizoval, že pokiaľ sa Turský dnes osobne nezúčastní aktu odvolania u prezidenta SR Ivana Gašparoviča, očakáva, že najneskôr dodnes prevezme a podpíše odvolací dekrét prezidenta. V histórii Slovenska doteraz prebehlo odvolanie ministra bez jeho osobnej účasti iba v jednom prípade, a to v roku 2005, keď z funkcie odchádzal vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko.

Za súčasného kabinetu tak z envirorezotu odišiel už tretí minister. Turský bol pritom vo funkcii od konca mája, keď nahradil svojho predchodcu Jána Chrbeta. Ten prišiel o kreslo pre sporný predaj emisných kvót oxidu uhličitého. Chrbet nastúpil na ministerstvo po Jaroslavovi Izákovi, ktorému sa stalo osudným čerpanie prostriedkov z Environmentálneho fondu v súlade so zákonom, ale v rozpore s etickými pravidlami.

01 - Modified: 2003-08-11 22:13:19 - Feat.: 0 - Title: Na opravy ciest nie je dostatok peňazí
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:19