StoryEditor

Raketoplán Discovery sa pripravuje na návrat domov

05.11.2007, 10:58
Autor:
SITASITA

Po týždni a pol intenzívnych prác sa astronauti z raketoplánu Discovery pripravujú na odchod z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a na cestu domov. Discovery pristál 25. októbra na ISS, kde astronauti inštalovali nové tlakové zariadenia a premiestnili solárnu silovú vežu. Najťažším úkonom bolo inštalovanie krídel veže, ktoré sa uvoľnili. Z obáv, že poškodenie sa môže ešte zhoršiť a krídla môžu byť zničené, NASA vyslala astronautov do vesmíru ďalej od stanice, aby opravili poškodené časti. Sobotňajší historický voľný výstup do vesmíru má pomôcť vesmírnemu úradu posunúť vpred plány na decembrové vyslanie raketoplánu Atlantis a jeho hlavného nákladu - nového európskeho laboratória.
V nedeľu pred prípravami na odchod raketoplánu Discovery sa desať astronautov lúčilo so slzami v očiach. Významná rozlúčka to bola najmä pre Claytona Andersona, ktorý na ISS strávil päť mesiacov. Vystriedal ho astronaut Daniel Tani, ktorý odštartoval svoju dvojmesačnú vesmírnu misiu. Rozlúčila sa aj vedúca astronautka raketoplánu Pamela Melroy a vedúca astronautka ISS Peggy Whitson. Sú to prvé dve ženy, ktoré počas 50-ročnej histórie vesmírnych letov súčasne riadia dve vesmírne lode.
Po odpojení z ISS zakrúži raketoplán Discovery okolo stanice, najmä pre jej fotografické zdokumentovanie. Vedcov zaujíma, ako sú nové solárne krídla ovplyvnené vibráciami pri odpojení. Na Zem má Discovery pristáť v stredu popoludní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:46