StoryEditor

Sú na čele štátu, viac však zarábajú iní

13.07.2007, 00:00
Stoja na čele štátu, v hierarchii ústavných činiteľov už nad nimi nie je nikto. Napriek tomu v rebríčku najlepšie zarábajúcich verejných činiteľov nemajú miesto.

Prezident Ivan Gašparovič vlani zarobil zhruba 2,5 milióna korún, premiér Robert Fico, ktorý sa úradu ujal v lete, necelých 900-tisíc korún.
Najviac peňazí pribudlo podľa zverejnených majetkových priznaní minulý rok na kontách dvojice ministrov za Smer-SD - šéfa rezortu financií Jána Počiatka s vyše pätnástimi miliónmi a ministra vnútra Roberta Kaliňáka z necelými dvanástimi miliónmi korún. Oboch pritom spájajú spoločné obchodné aktivity.

Struční ministri
Väčšinu príjmov pritom nemajú priamo z ministerskej funkcie, ktorej sa ujali začiatkom júla, ale z inej činnosti. "Zisk je z výnosov a predaja majetku," vysvetlil Kaliňákov hovorca Erik Tomáš. Bližšie sa k ministrovým príjmom vyjadrovať nechcel. "Pán minister urobil to, čo podľa zákona mal - zverejnil svoje majetkové priznanie. Ostatné je jeho súkromnou záležitosťou." Počiatkov hovorca Miroslav Šmál bol ešte stručnejší. "Zákonnú povinnosť si minister financií splnil a viac sa k tejto záležitosti nebude vyjadrovať."

Z NBS k audítorstvu
Prvú trojku funkcionárov s najvyššími príjmami uzatvára bývalý člen Rady pre vysielanie a retransmisiu Vladimír Masár. Ani on však nebol odkázaný na takmer 400-tisícový príjem vyplývajúci z tejto činnosti. Už niekoľko rokov pôsobí v spoločnosti Deloitte, kde vlani zarobil takmer 10 miliónov korún. "Ako bývalý guvernér Národnej banky Slovenska som už nemohol pôsobiť v bankovom sektore. Tak som si v roku 2000 spomedzi viacerých ponúk vybral tú, ktorá sa mi zdala atraktívna," povedal HN. Masár je partnerom audítorskej firmy Deloitte a prezidentom jej slovenskej časti. "Väčšina príjmov súvisí s projektmi, ktoré realizujem v zahraničí aj na Slovensku."

Kia a iné kauzy
Najlepšie príjmy medzi poslancami mávajú už tradične právnici, ktorí nemusia počas výkonu funkcie prerušiť právnickú prax. Dnes už exposlanec Miroslav Abelovský to s príjmom takmer 8,5 milióna korún dotiahol na celkové štvrté miesto. "Najväčší zisk mám z príjmov mojej advokátskej kancelárie a zo správy majetku." V roku 2005 sa Abelovský ujal zastupovania ľudí, ktorí predávali pozemky pre automobilku Kia. Podľa vtedy medializovaných informácií by mala mať po úspešnom zavŕšení vyplácania Abelovského kancelária zisk až 30 miliónov korún. "Samozrejme, časť príjmov je z provízie, lebo ľudia sú pomaličky vyplácaní." Podľa exposlanca však najväčšia časť z vlaňajšieho príjmu nepochádza z kauzy Kia. "Skôr z iných káuz, ktoré som mal."
Milióny za diaľnice
Bývalý predseda Predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Dušan Faktor zarobil na tomto poste vlani vyše šesť a pol milióna korún a získal tak piate miesto v tabuľke. Dnes už v diaľničnej spoločnosti nepôsobí. Od decembra minulého roka figuruje podľa informatívneho výpisu z obchodného registra v dozornej rade spoločnosti Váhostav, v ktorej predstavenstve je aj veľkopodnikateľ Juraj Široký. S Faktorom sa nám nepodarilo spojiť.

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obsah 02 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je: Lubor K. a Miloš L. 03 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je: Peter Vačok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 04:49