StoryEditor

Ministri Izák a Kramplová dnes končia vo funkcii

18.08.2008, 09:05
Autor:
ČTKČTK
Prezident Ivan Gašparovič dnes predpoludním odvolá ministra životného prostredia Jaroslava Izáka (SNS), ako aj ministerku pôdohospodárstva Zdenku Kramplovú (ĽS-HZDS) a vymenuje ich nástupcov.

Výmenu Izáka si vyžiadal predseda vlády Robert Fico, odvolanie Kramplovej zase presadil predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Ficov kabinet už v minulosti opustili traja ministri.

Izák, ktorý je vo vláde od jej nástupu v roku 2006, musí opustiť funkciu pre sporné prideľovanie dotácií z Environmentálneho fondu. Príspevky napríklad na tepelné čerpadlá či solárne panely pre rodinné domy totiž dostali viacerí ľudia blízki vládnej koalícii. Na jeho miesto zasadne poslanec parlamentu Ján Chrbet.

Kramplovú, ktorá je tiež ústrednou tajomníčkou ĽS-HZDS, po necelých deviatich mesiacoch vo vládnom kabinete nahradí bývalý stranícky tieňový minister pôdohospodárstva Stanislav Becík. Mečiar sa svoju dlhoročnú spolupracovníčku rozhodol zosadiť pre jej zodpovednosť za podozrenia z netransparentného financovania strany a údajné pochybenia pri tendri na informačné technológie za 900 miliónov korún (zhruba 30 miliónov eur).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 01:59