StoryEditor

Nemocnice sa nedohodli so Všeobecnou

Klienti najväčšej štátnej zdravotnej poisťovne majú problém. Takmer 60 malých a stredných nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska zatiaľ stále nepodpísalo zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

Ak sa do konca mesiaca nedohodnú, od februára budú pacientov liečiť iba v najnutnejších prípadoch. Pacienti a klienti Všeobecnej v ostatných prípadoch dostanú na výber - zdravotnú starostlivosť si zaplatia, alebo sa obrátia na inú nemocnicu, ktorá zmluvu s ich poisťovňou má podpísanú.
Sľuby sa sľubujú
Malé nemocnice považujú ponuku zo strany Všeobecnej za nevýhodnú. "Ponuka je taká, že niektorým neponúkli zmluvu na lôžkovú starostlivosť vôbec, asi 25 ponúkli o polovicu menej ako minulý rok a zvyšným ponúkli o niečo menej ako vlani alebo maximálne taký istý objem," informoval prezident asociácie Marián Petko. Na poslednom rokovaní pritom generálny riaditeľ Všeobecnej Anton Kováčik sľuboval, že na lôžkovú starostlivosť dá poisťovňa o 12 percent viac ako vlani.
Malé nemocnice hovoria najmä o diskriminácii tých zariadení, ktoré nemajú štatút fakultnej nemocnice. Najväčšia zdravotná poisťovňa sa tvrdeniam o uprednostňovaní veľkých nemocníc nebráni. "Vzhľadom na náš poistný kmeň je potrebné sústrediť pozornosť predovšetkým na nákup zdravotnej starostlivosti v koncových zdravotníckych zariadeniach, ktoré zabezpečujú finančne najnáročnejšiu liečbu," reagovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.
Čo so sieťou?
Ak si nemocnice postavia hlavu a zmluvy so Všeobecnou neuzavrú, môže poisťovňa dostať pokutu od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Niektoré z nemocníc totiž patria do vládou určenej minimálnej siete, kam patrí 34 štátnych zariadení. Zákon prikazuje, že poisťovne s nimi musia uzavrieť zmluvy. Nemocnice však túto povinnosť nemajú. Podľa hovorcu Úradu pre dohľad Milana Michaliča hrozia poisťovniam sankcie až do piatich miliónov korún. "Každý prípad budeme posudzovať zvlášť. Situáciu zatiaľ sledujeme. Konať budeme až keď dostaneme konkrétne informácie od nemocnice alebo poisťovní."
Protest voči poisťovni
Ošetrenia by sa v nemocniciach dočkali len akútne chorí pacienti, tvrdia riaditelia nemocníc. Rozhodujúce bude, ako sa dohodnú na spoločnom rokovaní na budúci týždeň. "Predpokladám, že dôjde k dohode," hovorí riaditeľ nemocnice s poliklinikou v Čadci Jozef Kanaba. Aj ich nemocnici v poslednom čase Všeobecná znižovala limity na liečbu. Horšie podmienky ponúkla aj nemocnici v Partizánskom. Riaditeľ Jozef Václav však vylúčil zastavenie liečby: "Máme širokú klientelu, nemôžeme si dovoliť neposkytovať úkony." Nemocnica s poliklinikou v Humennom patrí k zariadeniam v minimálnej sieti a tiež zostala dobrovoľne bez zmluvy. "Nehodnotil by som to zatiaľ dramaticky, zmluva nenaplnila naše očakávanie, ale ešte máme rezervu na rokovania," vraví jej riaditeľ Miroslav Melo.
Pod Tatrami bez zmlúv
Všeobecná zdravotná poisťovňa dostala na lopatky aj Špecializovanú nemocnicu respiračných chorôb v Poprade-Kvetnici. Štyri dni pred koncom roka jej oznámila, že s ňou končí zmluvnú spoluprácu. Rozhodnutie môže mať na nemocnicu likvidačný dosah a významne obmedzí kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov s dýchacími chorobami, tvrdí vedenie nemocnice. Až sedemdesiat percent pacientov tvorili klienti Všeobecnej. Nemocnica už prešla do krízového režimu. Dôvodom ukončenia spolupráce sú podľa poisťovne legislatívne zmeny v minimálnej verejnej sieti poskytovateľov. "Z nášho pohľadu znamená tento krok zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v iných zdravotníckych zariadeniach," povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.
Okrem Kvetnice nepredĺžila všeobecná zmluvu ani sanatóriu Dr. Guhra v Tatranskej Polianke a Vojenskému vysokošpecializovanému ústavu pre choroby pľúcne v Novej Polianke. Takýto postoj môže mať podľa mnohých odborníkov v celoslovenskom meradle negatívny vplyv na liečbu dýchacích chorôb vrátane tuberkulózy. V tatranských ústavoch sa totiž lieči až 97 percent týchto ochorení.

01 - Modified: 2003-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bežci na lyžiach v lete nezaháľajú
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:34