StoryEditor

Kubiš s Gönczovou vymysleli cenu za zlepšenie vzťahov

15.12.2008, 15:28
Autor:
SITASITA

Ministri zahraničných vecí Slovenska a Maďarska chcú pomôcť zlepšiť vzťahy udeľovaním pamätnej plakety s odmenou dvetisíc eur. Uviedla to po rokovaní Jána Kubiša a Kingy Gönczovej v Budapešti televízia TA3. Memorandum o vzniku ocenenia za prínos k rozvoju slovensko-maďarských vzťahov podpísali dnes.

Ministri sa zhodli, že vzťahom by pomohla aktívnejšia zmiešaná komisia pre menšiny. Komisia je jednou z jedenástich, ktoré vznikli na základe zmluvy o priateľstve a spolupráci medzi SR a MR. Dohodli sa aj na "systéme varovania", ktorý by mal predchádzať vyhroteniu konfliktov medzi Slovenskom a Maďarskom, informovala TA3.

Kubiš schôdzku s Gönczovou označil za otvorenú a srdečnú. "Dôležité je, že sa objavujú náznaky dobrej vôle nielen diskutovať, ale aj hľadať spoločnými krokmi riešenia otázok v širokom kontexte. My takúto spoluprácu potrebujeme najmä v dnešných dobách, keď prioritou pre všetky naše krajiny, pre SR, predpokladám pre Maďarsko a pre našich občanov je, ako čeliť finančnej a hospodárskej kríze," cituje ho TA3. Obe strany by sa podľa neho mali snažiť, aby sa rozvíjala napríklad cezhraničná spolupráca a spoločne urobili všetko pre to, aby z krízy vyšli "s čím menej odratými ušami".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:13