StoryEditor

Prvú pomoc vie poskytnúť len 10 percent Slovákov

24.12.2007, 11:43
Autor:
TASRTASR
Približne len 10 percent Slovákov vie správne poskytnúť prvú pomoc. Včasný a rýchly zásah pritom môže zachrániť 45 percent ľudí v akútnom ohrození.

"Ovládať pravidlá poskytovania prvej pomoci pritom nie sú náročné. Znalosť, ako ju poskytovať, by mala byť súčasťou všeobecnej vzdelanosti," uviedla pre TASR hovorkyňa Slovenského Červeného kríža (SČK) Mária Mišovičová.

Súčasné povedomie "bežného človeka" v otázkach poskytovania prvej pomoci je podľa hovorkyne, žiaľ, nízke. "Príklad by sme si preto mohli brať z minulosti, keď sa na školách realizovala výučba prvej pomoci."

"Väčšina z nás až v situácii, keď je ohrozený život človeka, zistí, že nie sme schopní rýchlo a správne reagovať," upozornila Mišovičová. Situáciu by mohla vyriešiť zmena v zákone, ktorá by zaviedla celoplošné vzdelávanie všetkých skupín obyvateľstva v oblasti prvej pomoci.

TASR preto zaujímala informácia, či Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje zmenu v zákone, ktorá by nelichotivú situáciu mohla vylepšiť. "MZ pripravuje vyhlášku, podľa ktorej bude kurz prvej pomoci povinný v autoškolách. Bude trvať minimálne osem vyučovacích hodín," povedala hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková. Vyučovanie by sa malo skladať z teoretickej a praktickej časti, pričom praktická by podľa pripravovanej vyhlášky mala tvoriť minimálne 60 percent výučby. Vyhláška však musí prejsť medzirezortným pripomienkovým konaním. MZ naplánovalo začiatok výučby prvej pomoci v autoškolách od februára 2008.

SČK túto informáciu víta, pretože bežné sú aj situácie, keď sa stane vážna dopravná nehoda a jej účastníci, prípadne svedkovia, nevedia zranenému v ohrození života správne pomôcť. Podľa nedávnych prieskumov zo 100 vodičov pri nehode zastaví len 10 a z nich len jeden, najviac dvaja, vedia poskytnúť prvú pomoc.

"Treba si uvedomiť, že každý z nás sa môže ocitnúť v situácii, keď budeme zachraňovať blízkeho človeka. Preto by malo byť správne ovládanie prvej pomoci v záujme každého z nás," upozornila.

V tejto súvislosti hovorkyňa Červená kríža TASR informovala, že na Slovensku sa školenia prvej pomoci konajú počas celého roka a verejnosti sú dostupné v 38 územných spolkoch SČK. Cieľom školení je výučba prvej pomoci v radoch laického obyvateľstva, v priemyselných parkoch, organizáciách či školách.

"Kurzy sú určené všetkým ľuďom - študentom, aktívnym mladým ľuďom, rodičom, účastníkom cestnej premávky aj seniorom," dodala Mišovičová. Účastník 16- a 33-hodinového kurzu okrem teoretických a praktických skúseností môže spolu s príručkou prvej pomoci získať aj európsky certifikát platný v Európe i v niektorých ďalších krajinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 16:00