StoryEditor

Mikolaj zaplatil za učebnice milióny navyše

03.07.2009, 00:00

Ministerstvo školstva zaplatí za výrobu a tlač učebníc pre stredné a základné školy viac, ako je nutné. Podľa prepočtov HN ide o sumu 915-tisíc eur (27,6 milióna korún). Podriadení ministra Jána Mikolaja (SNS) totiž nevybrali v rámci verejného obstarávania najlacnejšie ponuky. Z celkového počtu 77 učebníc a pracovných zošitov vybrala komisia v 46 prípadoch drahšiu a aspoň v tretine prípadov tú najdrahšiu alternatívu.

Niekedy je učebnica drahšia o 4 až 6 eur za kus. Rezort tvrdí, že pri konkurze na učebnice prihliadal nielen na cenu, ale aj na iné kritériá. "Grafické, ilustračné a fotografické stvárnenie návrhu obálky a učebnice," uviedla pred časom hovorkyňa Dana Španková. Súťaž na nové učebnice vypísalo ministerstvo v marci -- v celkovej hodnote 3,2 milióna eur. V septembri by už učebnice pripravené podľa Mikolajovej reformy mali byť na školách.

Chýba vzdelanie?
Učebnice vyberá päťčlenná komisia zložená z pracovníkov ministerstva a priamo riadených organizácií rezortu. Na otázku, či majú členovia komisie primerané vzdelanie na posúdenie kvality učebnice, rezort do uzávierky neodpovedal. "Nikto z členov komisie nemá podľa mojich vedomostí polygrafické vzdelanie, ani priame skúsenosti s tvorbou učebníc," upozornila nedávno HN šéfredaktorka vydavateľstva Orbis Pictus Istropolitana Sylvia Madarásová. "Museli sme poslať otázky na vysvetlenie súťažných podkladov. Niektoré informácie boli nepresné a bolo ťažké podľa nich vypracovať cenové kalkulácie," pridáva sa aj Irena Repášová, šéfredaktorka vydavateľstva Príroda.

Mnohé otázniky
Ďalšie otázniky vzbudzuje účasť spoločností, ktoré nie sú na trhu s učebnicami známe. "Boli tam vydavateľstvá, s ktorými sme sa stretli prvýkrát. Ale ak splnili podmienky, my to akceptujeme," tvrdí Repášová. Jednou z podmienok účasti v súťaži bol napríklad dostatočný obrat v oblasti vydávania a tlače učebníc.

Účasť v súťaži však rezort umožnil aj Vojenskému kartografickému ústavu z Harmanca, ktorý doposiaľ v tejto oblasti vydával len školské atlasy. "Jednoducho som vám povedal, že ja sa vám k tomuto nebudem vyjadrovať. Majte sa pekne. Dovidenia," reagoval generálny riaditeľ spoločnosti Pavol Kontra.

Mikolaj: Je to chyba úradníka
Rezort školstva čelí podozreniu, že výrobcovia učebníc boli známi skôr, ako sa začal tender. Ministerstvo to však vysvetľuje chybou úradníka. HN včera informovali, že súťažiace firmy dostali od zamestnanca rezortu e-mail so zoznamom vybraných učebníc ešte pred oficiálnym uzavretím súťaže -- spolu so zápisnicou z otvárania ponúk. "Omylom bola k tomu e-mailu pripojená pracovná verzia tabuľky na vyhodnotenie ponúk, ktorá už obsahovala farebne vyznačené víťazné ponuky. Bolo to však v čase, keď už zápisnica s víťaznými ponukami bola schválená ministrom a vyhodnotenie už bolo ukončené," tvrdí rezort v stanovisku ku kauze. Tlačový odbor súčasne upozornil, že žiadny uchádzač nepodal po oznámení výsledkov žiadosť o nápravu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:26