StoryEditor

Premiérovi "starí Slováci" idú do učebníc

27.02.2008, 23:00

Sporné pomenovanie obyvateľov Veľkej Moravy termínom "starí Slováci" bude súčasťou školských učebníc. Podľa informácií HN z prostredia ministerstva školstva budú tento termín obsahovať nové dejepisné osnovy pre základné a stredné školy. Osnovy pripravuje predmetová komisia na čele s historikom Róbertom Letzom. "Historici v okolitých krajinách s týmto termínom nemajú problém a bežne používajú pojem ako starí Rumuni, starí Maďari, starí Bulhari..." tvrdí Letz s tým, že v snahe vyhnúť sa konfrontácii sa s kolegami pokúsi nájsť "neutrálnu terminológiu". Po ich uzavretí v zhruba polovici marca sa stanú súčasťou štátneho vzdelávacieho programu, ktorý bude záväzný pre všetky regionálne školy a následne aj pre tvorcov učebníc dejepisu.
Ficovi Slováci
Termín "starí Slováci" použil na oslavách 15. výročia vzniku Slovenskej republiky premiér Robert Fico. Viacerí historici však tento termín považujú za manipulovanie histórie. Predseda vlády zožal za povzbudzovanie vlastenectva kritiku médií. "Ak to prejde, je to proti základným pravidlám tvorby učebníc. Vraciame sa do predkopernikovských čias a možno treba prerobiť aj učebnice fyziky a napísať, že okolo slnka sa otáčajú všetky nebeské telesá," povedal pre HN historik Dušan Kováč. Termín je podľa neho vymyslený a žiadny historik ho dosiaľ odborne "nevyargumentoval" v serióznej vedeckej práci. Otázka rozdelila médiá a odbornú verejnosť, protichodné názory presadzujú aj členovia dejepisnej predmetovej komisie. Niektorí dokonca vyhlásili, že ak do osnov presiakne politika, komisiu opustia. "Budú sa musieť dohodnúť, ja ako minister nemôžem do toho zasahovať," komentoval spor šéf rezortu školstva Ján Mikolaj. "Vlasteneckú" líniu a termín "starí Slováci" presadzuje v komisii najmä skupina historikov z Matice slovenskej -- Peter Mulík, Lýdia Benčová a Ján Bobák. Tí boli do predmetovej komisie prizvaní až v januári tohto roka.
Národ vznikol neskôr
Historik a člen komisie Július Bartl považuje spor o termín za hru, ktorá na učebnice nebude mať vplyv -- termín starí Slováci sa v nich údajne neobjaví. "Ani Česi, ani Maďari, ani Poliaci, ani Slováci neboli v tom čase v pravom zmysle Česi, Slováci, Maďari. Ani Nemci neboli, ale germánske kmene -- Sasi, Durínčania, Bavori, z ktorých sa neskôr sformoval nemecký národ. Mohli by sme hovoriť o kmeňoch, ktoré žili na Slovensku a ktoré časť historikov pracovne označuje termínom starí Slováci." Ovplyvňovanie zo strany politikov podľa neho nehrozí.
HN však nedávno priniesli informáciu o tom, že premiér Fico pridelil na rok 2008 Archeologickému ústavu SAV dotáciu niekoľko miliónov korún. Štyria pracovníci tohto ústavu podpísali stanovisko tridsiatky historikov, ktorí podporili Ficove výroky o "starých Slovákoch" z čias Veľkej Moravy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:38