StoryEditor

Snem krízu nevyriešil

18.06.2007, 00:00

Nie je pre vás prehra s Pavlom Hrušovským sklamaním?
-- Vôbec nie. Takto v lete minulého roka bola tá situácia oveľa horšia. Išiel som do zápasu, o ktorom som vedel, že je to takmer stratené a nakoniec som uhral výsledok, ktorý bol slušný. Povedal som otvorene, že v KDH je ťažká kríza. Ale vnútri som veľmi pokojný, lebo som urobil všetko pre to, aby som KDH z tej krízy dostal. Teraz je to na tomto vedení.
Do čoho môže táto kríza vyústiť?
-- Nie som prorok, ale krízy nemávajú dobré následky. Teraz by som mal asi ustúpiť do úzadia, budem si robiť svoju prácu poslanca. Neviem, či ma čaká pochod politickou púšťou. Uvidíme.
Podpredsedom KDH sa stal Daniel Lipšic, ktorý stál od začiatku na vašej strane. Môže vo vedení hnutia presvedčiť o svojich alebo vašich myšlienkach ľudí, ktorých ste obaja doteraz považovali za tých, ktorí sú zodpovední za krízu v KDH?
-- Niektoré tie myšlienky budem propagovať ďalej. A budem sa snažiť presviedčať ľudí aj vo vedení, aby tie myšlienky podporili. Daniela presviedčať nemusím.
S jeho pomocou sa to môže dariť lepšie, ako keby vo vedení nebol?
-- Nechcem špekulovať, ako to bude a kto zohrá akú úlohu. Budúcnosť je zahalená viacerými tajomstvami.
Čo znamená víkendový snem pre vývoj v KDH?
-- Snem krízu nevyriešil, ale to bremeno za riešenie krízy z mojich pliec už spadlo.
Aké vidíte riziká v KDH?
-- KDH už si nie je isté v hodnotách a ťažko už zopakuje taký boj, aký urobilo v súvislosti so zmluvou o výhrade vo svedomí. Takú silu a odhodlanie by KDH dnes už nemalo. Ďalej tu pretrváva sebaľútosť, že nie sme vo vláde s Robertom Ficom. To je pre mňa až zahanbujúce! Časť aparátu tiež šírila o nás nepravdy, ako sme sa správali po voľbách a mnohé veci prekrúcali. Štvrtý problém je neschopnosť priznať si malú kompetentnosť v niektorých oblastiach politiky
Má toto vedenie šancu odstrániť tieto problémy?
-- To by si ich muselo vedieť priznať, čo sa nestalo.
Napätie medzi ľuďmi z oboch táborov v KDH stále pretrváva. Sú vôbec schopní spolupracovať?
-- V rámci poslaneckého klubu sa to neodrazí. tan

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 07:42