StoryEditor

Rusi vyostrili spor so Západom

27.08.2008, 00:00
Vzťahy medzi Moskvou a Západom, narušené nedávnou vojenskou inváziou Ruska v Gruzínsku, dostali ďalšiu vážnu trhlinu. Ruský prezident Dmitrij Medvedev včera napriek ostrým protestom sveta uznal nezávislosť Južného Osetska a Abcházska a postavil tak tieto odštiepenecké republiky mimo územia Gruzínska.

Komentár HN
Ruský mier

Dobre zinscenovaná "mierová misia“ Ruska v proruských separatistických regiónoch Gruzínska sa zavŕšila. Na ruský spôsob - delením suverénnej krajiny.

Nasledovala okamžitá reakcia z Washingtonu aj Bruselu. Bokom sme nezostali ani my. "Slovensko nesúhlasí s týmito krokmi a potvrdzuje základné princípy, ktorými sú suverenita a územná nedotknuteľnosť Gruzínska,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré HN poskytol tlačový odbor rezortu slovenskej diplomacie.

 

Rusko však v zmrazovaní vzťahov so Západom zašlo ešte ďalej. Včera zrušilo návštevu šéfa NATO Jaapa de Hoop Scheffera, naplánovanú na október. Medvedev dokonca začal hovoriť o studenej vojne. "Nebojíme sa ničoho, vrátane perspektív novej studenej vojny. Ale nechceme to, a za tejto situácie všetko závisí od postojov našich partnerov. Pokiaľ si však zvolia konfrontačný scenár, nedá sa nič robiť,“ zdôraznil šéf Kremľa.
Tbilisi sa však svojich regiónov nechce vzdať, hoci v nich už nežijú takmer žiadni Gruzínci. Takmer všetkých totiž Oseti a Abcházci spolu s ruskými vojakmi vyhnali preč. "Zostali tam len starí a nevládni ľudia, aj tých je však veľmi málo. Všetci, čo mohli, ušli do Gruzínska. Aj preto je v Tbilisi a okolí vyše 100-tisíc utečencov,“ povedal pre HN Roman Staněk z humanitárnej organizácie Člověk v tísni.

 

Čím Rusi rozhnevali Západ
- uznali nezávislé Abcházsko a Južné Osetsko
- zastavili spoluprácu s NATO
- pohrozili, že zrušia svoje záväzky voči Svetovej obchodnej organizácii

Prečítajte si aj:
Ruské facky Západu sú čoraz tvrdšie

Rusko včera uštedrilo ďalší ťažký úder vzťahom so Západom. Napriek ostrému varovaniu Washingtonu i Bruselu oficiálne uznalo nezávislosť gruzínskych separatistických regiónov Abcházsko a Južné Osetsko. Toto rozhodnutie okamžite odsúdili Spojené štáty aj európske krajiny, vrátane našej diplomacie. „Slovensko nesúhlasí s týmito krokmi a potvrdzuje základné princípy, ktorými sú suverenita a územná nedotknuteľnosť Gruzínska v jeho súčasných medzinárodne uznaných hraniciach,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré HN poskytol tlačový odbor rezortu slovenskej diplomacie. Moskva v postupnom zmrazovaní vzťahov so Západom zachádza čoraz ďalej. Včera zrušila návštevu šéfa NATO Jaapa de Hoop Scheffera, naplánovanú na október. Potvrdila tak, že so zastavením spolupráce so Severoatlantickou alianciou to myslí vážne. „Návštevu odkladáme na neskôr, kým si nevyjasníme naše vzťahy s NATO,“ vyhlásil vyslanec Ruska pri NATO Dmitrij Rogozin.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Rusko len zohľadnilo realitu

Rozhovor. Ruský analytik Alexej Gromyko pre HN:

Rusko včera ako prvá krajina oficiálne uznalo nezávislosť Južného Osetska a Abcházska. Pripoja sa k nemu aj ďalšie štáty?
Ešte stále je príliš zavčasu hovoriť o tom, ako sa zachovajú ďalšie krajiny. Kosovo napríklad uznalo viac ako 40 štátov, neuznalo ho vyše 150. Tento proces je naštartovaný, viac však uvidíme o tri mesiace, pretože sa nedá čakať, že vystúpia so svojím stanoviskom za niekoľko hodín.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 00:30